Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-09-2002
Politieberichten van 2/9 (13.00) t/m 3/9 (07.00)

Actieweek gordel: politie Fryslân controleert intensief van 9 15 september
Om de aandacht te vestigen op het belang van het dragen van de autogordel controleren medewerkers van het Bureau Verkeershandhaving Fryske Diken samen met de zes politiedistricten van politie Fryslân in de week van 9 tot en met 15 september in de hele provincie op het dragen van de autogordel.

Een op de vier mensen draagt niet altijd de autogordel. Vooral bij korte ritten wordt de gordel vaak vergeten. Toch betekent een autogordel bij een ongeval het verschil tussen leven en dood, tussen gezond en gewond. Net als voorin is het ook achterin de auto verplicht om de autogordel te dragen als deze aanwezig is. Voor kinderen moet een kinderbeveiligingsmiddel gebruikt worden. Als dat er niet is moeten kinderen vanaf drie jaar de beschikbare gordel gebruiken. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur vliegen kinderen die zonder gordel op de achterbank zitten al tegen de voorruit! En mocht u bij een ongeval te water raken dan loopt u, als u geen gordel draagt, het risico bewusteloos te raken door de klap. Met de gordel om is die kans een stuk kleiner en bent u tenminste in staat de gordel los te maken. Kortom, reden genoeg om altijd de gordel te dragen. Zodat u bij een botsing 40% minder kans heeft op ernstig letsel.

Leeuwarden: diefstal gereedschap
Tussen donderdagmiddag en maandagochtend is een hoeveelheid gereedschap weggenomen uit een afgesloten kist uit een in aanbouw zijnd gebouw aan de Drachtsterweg. Men heeft de kist geopend en o.a een slijp -, boor- en zaagmachine meegenomen. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Kornwerderzand: te snel, rijbewijs ingevorderd
Zaterdag omstreeks 21.20 uur werd een 23-jarige automobilist uit Monnickedam gecontroleerd op de Afsluitdijk, richting NoordHolland. Bij de sluizen (70 toegestaan) werd 121 gemeten, dit was 51 km per uur te snel. Daarom is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Heerenveen: controle
Maandag tussen 13.00 en 14.45 is gecontroleerd op fietsers op de Dracht. In totaal krijgen negen fietsers een bekeuring voor het fietsen op de Dracht.

Bolsward: te snel bij wegwerkzaamheden, rijbewijs ingevorderd Maandag om 10.40 uur werd op snelheid gecontroleerd op de Rijksweg A7 bij Bolsward. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 70 km per uur. Een 42-jarige automobilist uit Sneek reed met 134 km langs de lasergun. Omdat hij meer dan 50 km te snel reed, namelijk 64 km, werd van de man het rijbewijs ingevorderd.

Drachten: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 16.25 fietsten een 15-jarige inwoonster en een 14-jarige inwoner van Drachten over de Eems. Daarachter reed een automobilist (leeftijd en woonplaats niet bekend). Daar weer achter reed een 20-jarige bromfietser uit Boornbergum. Deze wilde de auto inhalen en reed behoorlijk naar links. Toen de auto de fietsers inhaalde, ging de bromfietser naar rechts, waarbij hij de fietsers totaal niet zag. Hierop gingen de fietsers en de bronfietsers tegen de grond. Het meisje liep vermoedelijk een gebroken of zwaar gekneusde enkel op, de bromfietser diverse schaafwonden aan de armen. Het meisje is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drachten: aanhouding bij brand
Maandag omstreeks 20.15 uur kreeg de politie een melding van een brand in de Wielewalen. Een 25-jarige inwoner van Drachten had de benedenetage in brand gestoken. Vanuit de woning werd het publiek en de politie bekogeld met bierflesjes. Het blussen van de brand werd onmogelijke gemaakt door de bewoner. Hierop is de man, die met een stok slaande bewegingen maakte naar de politie, met behulp van een politiehond, aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Waldwei: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 17.50 uur stond bij de Fonejacht de brug open. Een 24-jarige automobiliste stopte achter aan de behoorlijke file. Evenals een 32-jarige automobiliste uit Oosterwolde. Een 36-jarige automobiliste uit Gorredijk zag te laat dat iedereen stil stond en botste tegen de achterkant van de auto van de vrouw uit Oosterwolde. Deze auto schoot door de klap tegen de achterkant van de auto van de vrouw uit Groningen. De vrouw uit Oosterwolde had nekklachten en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Alle drie de voertuigen zijn afgesleept.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Maandag om 21.10 wilde een 46-jarige automobiliste uit Leeuwarden vanuit de Wagenaarstraat linksaf de Valeriusstraat inrijden. Vanuit de Valeriusstraat kwam een 19-jarige automobilist uit Leeuwarden. De vrouw dacht dat ze nog voor de auto langs kon, maar dit bleek een misrekening te zijn. De auto van de man raakte de auto van de vrouw vol in de zijkant. De man klaagde over nekklachten en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw is ter plaatse, eveneens voor nekklachten, behandeld. De auto;s zijn afgesleept.

Leeuwarden: rijden met ingevorderd rijbewijs
Dinsdag omstreeks 00.30 uur zag de politie een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden rijden over het Zuidvliet. Het was bij de politiemensen bekend dat het rijbewijs onlnags was ingevorderd. Hierop werd de man aangehouden, overgebracht naar het bureau, alwaar hij een proces-verbaal kreeg voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272