ABVAKABO FNV

Actie in Groningen tegen bezuinigingen gesubsidieerde arbeid

Groningen, 26 augustus 2002

ABVAKABO FNV, de Algemene Onderwijs Bond (Aob) en FNV VC Noord en de WIW-instellingen in Noord-Nederland verzetten zich tegen afbraak van de gesubsidieerde arbeid. Op 9 september organiseren zij een protestmanifestatie in het Martiniplaza in Groningen.

Het kabinet Balkenende is aan de slag gegaan. En dat is te merken. Op basis van een regeerakkoord waarin de gesubsidieerde arbeid feitelijk grotendeels wordt afgeschaft. Op geen enkele manier wordt door het kabinet aangegeven welke garanties op werk en inkomen er voor de huidige werknemers zijn. Krantenkoppen als zouden de huidige werkplekken 'gewit' worden (dat wil zeggen: gewone vaste banen worden) berusten op giswerk.

De voorstellen die wel in de stukken terug te vinden zijn, houden in dat de gemeenten alle zeggenschap krijgen. Zij kunnen zelf kiezen of zij met dit geld gesubsidieerde banen financieren, of bijvoorbeeld extra aandacht geven aan reïntegratieplannen voor bijstandsgerechtigden. Echter, het geld dat de gemeenten krijgen is veel minder dan tot nu toe aan gesubsidieerde arbeid wordt uitgegeven. Een bezuiniging van in totaal 850 miljoen euro. Gemeenten kunnen dan zelf beleid maken, aldus de nieuwe regering.
Dit kan echter betekenen dat de ene gemeente de nu bestaande gesubsidieerde banen wel laat bestaan en een andere gemeente deze banen schrapt. Volstrekte onzekerheid dus voor werknemers, die nu worden overgeleverd aan de willekeur van de eigen gemeente. Dit kabinet miskent de arbeidsmarktfunctie en de maatschappelijk nuttige bijdrage van de huidige WIW en I/D-banen.

Een heel groot deel van de werkzaamheden die nu worden uitgevoerd, leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van onze samenleving. Met name in de welzijnssector en de zorgsector wordt onmisbaar werk gedaan. En wat te denken van de tramconducteurs, de conciërges, de klassenassistenten en de stadswachten? Het risico bestaat dat veel van deze banen komen te vervallen. De werknemers die deze banen vervullen, leveren echter wel een grote bijdrage aan de veiligheid op straat en in het onderwijs!

Wat betekent gesubsidieerde arbeid voor het Noorden? Binnen de gesubsidieerde arbeid in Nederland zijn er 50.000 I/D-banen, 40.000 WIW-banen en 90.000 banen in de sfeer van de WSW. Kijkend naar deze cijfers blijkt dat in Noord-Nederland voor het jaar 2002 aan Instroom -en Doorstroombanen (I/D-banen) 8206 banen beschikbaar zijn. Ook de mensen die op grond van de Wet Inschakeling Werkzoekenden (de WIW) in het Noorden aan werk kunnen worden geholpen, vallen onder de gesubsidieerde arbeid.
Voor deze doelgroep is in het Noorden in 2002 beschikbaar: Groningen: 2186 wiw-plaatsen, Friesland: 1682 wiw-plaatsen en Drente 1002 wiw-plaatsen. Voor het Noorden zijn in totaal derhalve 4870 plaatsen beschikbaar.

Afspraak is afspraak, banen moeten er komen, juist in het Noorden. Elke aantasting van dat initiatief is een aantasting van eerder gemaakte afspraken en strijdig met goed en fatsoenlijk bestuur. ABVAKABO FNV, de Aob en FNV Regiowerk verwachten op 9 september 2002 een groot aantal WIW-ers en I/D-ers, om hun protest te laten horen.

Meer informatie:
Gerard Veth regiobestuurder ABVAKABO FNV (06) 53783166

26 aug 02 18:00