Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN, VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, CULTUUR, JEUGD EN AMBTENARENZAKEN 9

september 2002

Mulle de Terscheuren te Tielt krijgt van Van Grembergen bijna 200.000 restauratie-euro's.

Minister Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd voor Monumenten en Landschappen, trekt bijna 200.000 euro uit voor de verdere restauratie van het herenhuis Mulle de Terscheuren te Tielt. De Vlaamse Overheid voorziet immers een restauratiebijdrage van 194.290 euro voor de verdere restauratie van het koetshuis en de bijgebouwen van het herenhuis zelf. Als de restauratie achter de rug zal zijn zal de algehele herbestemming van een uniek stadscomplex voltooid zijn. Het grote herenhuis en de bijgebouwen vormen samen met het aanliggende park een karakteristieke site die bewaring verdient. Mulle de Terscheuren was één van de tien genomineerden voor de Open- Monumentenprijs en trok dit weekend veel bezoekers tijdens de Open- Monumentendag.

Dit jaar nog zal aanvang worden genomen met de werken aan de bijgebouwen (de huisbewaarderwoning, de stallingen en de kasseide binnenkoer). Deze zullen worden herbestemd als tentoonstellingsruimte en gastenverblijven voor de stad Tielt.

In 1986 werden het huis en de omliggende stadstuin als monument en dorpsgezicht beschermd. Om het verder verval tegen te gaan, verkreeg de stad Tielt in 1993 de toestemming tot 'onteigening ten algemene nutte', waarna de restauratie kon beginnen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het huis als plaatselijke openbare bibliotheek zou worden gerestaureerd en verbouwd. Maar tijdens de uitvoering van de eerste fase van de dakwerken werden de plannen gewijzigd. Het huis wordt nu ingericht als gebouw waar er mogelijkheid is tot vergaderen door het stadsbestuur als door verschillende culturele verenigingen uit Tielt. Deze optie bewaarde immers het sterkst de eigenheid van het gebouw : het interieur kon zo op een consequente wijze worden gerestaureerd.

Het huis Mulle werd in 1824 gebouwd in de Ieperstraat te Tielt. Het is een neoclassicistisch breedhuis met empire-kenmerken van grote zichtbepalende betekenis in het straat- en stadsbeeld van Tielt. Vanaf 1962 werd het huis verhuurd als kantoorruimte. Het verval van het gebouw zette vanaf 1976 zich echter in als gevolg van een ontwerp een Bijzonder Plan van Aanleg dat voorzag in de sloping van het markante gebouw.

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)