ABVAKABO FNV

Overvolle zaal bij protestactie gesubsidieerde arbeid

Groningen, 9 september 2002

De door ABVAKABO FNV georganiseerde protestmanifestatie tegen de bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid in het Martiniplaza in Groningen is door ruim 2500 mensen bezocht. Dit was veel meer dan verwacht, zodat voor lang niet alle actievoerders en spandoeken plaats was in de zaal. Vooral werknemers met een WIW en I/D dienstverband lieten hun protest tegen de aangekondigde bezuinigingen horen. Bondsvoorzitter Van Huygevoort gaf de aftrap voor een grootse protestkaartenactie. 'Zulke forse bezuinigingen pikken we niet', aldus de voorzitter van ABVAKABO FNV.

Het kabinet wil bezuinigen op gesubsidieerde arbeid. Gemeenten krijgen meer beleidsvrijheid, maar minder geld om de WIW en I/D banen in stand te houden. Dit gaat ten koste van de publieke dienstverlening, en ten koste van duizenden banen. 'Wie zorgt er nu voor meer veiligheid op straat? Wie zorgt voor extra handen aan het bed? Wie ondersteunen de onderwijzers?', zo vroeg Van Huygevoort zich hardop af. De actievoerders stemden luid in met de kritiek op het kabinetsbeleid. Tijdens de actie in Groningen kwam ook de werkloosheidsproblematiek in Noord Nederland aan de orde. Het wegvallen van dit arbeidsmarktinstrument heeft hier desastreuze gevolgen.

ABVAKABO FNV organiseerde de bijeenkomst samen met de FNV vakcentrale en de Aob. De werkgevers van WIW en I/D werknemers hebben hun medewerking verleend, en mensen in staat gesteld de actie bij te wonen. Guus van Huygevoort ondertekende een reuzekaart, symbool voor een protestkaartenactie die vandaag van start gaat. Op deze wijze kan iedereen zijn ongenoegen over de bezuinigingen aan de Tweede Kamer laten weten. Rond Prinsjesdag moeten de brievenbussen daar vol zitten, aldus de bond.

De bond verwacht in de komende maanden meer regionale actie's. Tijdens de begrotingsbehandeling in december wordt een landelijke protestmanifestatie gehouden.

Meer informatie:
Gerard Veth regiobestuurder ABVAKABO FNV (06) 53783166
Natascha van 't Hooft voorlichter (06) 20432353

De toespraak van Guus van Huygevoort staat op de website www.abvakabo.nl


09 sep 02 16:07