Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Ondertekenen geactualiseerd rampbestrijdingsplan Marinevliegkamp 12-08-2002

Op dinsdag 10 september 2002 zullen de burgemeesters van Katwijk, Valkenburg en Wassenaar en de commandant van het Marinevliegkamp Valkenburg een geheel vernieuwd en geactualiseerd rampbestrijdingsplan voor het vliegkamp ondertekenen. De ondertekening vindt plaats op het Marinevliegkamp Valkenburg om 13.30 uur.

Het rampbestrijdingsplan is aangepast aan de nieuwe manier van werken binnen de rampenbestrijding. Met name is aandacht besteed aan het op elkaar aansluiten van de procedures van brandweer, politie en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) en militaire procedures. Het rampbestrijdingsplan maakt het gemakkelijker een calamiteit te bestrijden, omdat in het plan exact is opgenomen welke acties moeten worden ondernomen.

Aan het rampbestrijdingsplan is de afgelopen jaren gewerkt door vertegenwoordigers van het Marine Vliegkamp, de regionale brandweer Hollands Midden, de politie Hollands Midden, de GHOR Hollands Midden, de Hulpverleningsregio Haaglanden, de politie Haaglanden, de Koninklijke Marechaussee en de gemeenten Katwijk, Valkenburg en Wassenaar.

In het plan wordt uitgegaan van drie scenarios: allereerst een crash van een vliegtuig binnen het hek van het vliegkamp, ten tweede een crash buiten het hek en als laatste een ontploffing van munitie op het terrein van het vliegkamp. Bij een crash wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van 50 passagiers in het vliegtuig.

Speciale aandacht is besteed aan de bestuurlijke coördinatie bij een calamiteit op het Marinevliegkamp. Het vliegkamp ligt op het grondgebied van twee regios - te weten Hollands Midden en Haaglanden- en drie gemeenten. Dit betekent dat drie burgemeesters bevoegd zijn op te treden. Afgesproken is nu dat één burgemeester optreedt als coördinerend burgemeester.

Met het rampbestrijdingsplan zal regelmatig worden geoefend. Het plan zal verder tenminste iedere drie jaar worden herzien.

Het plan heeft in de gemeenten Katwijk, Valkenburg en Wassenaar ter inzage gelegen. Hierop zijn geen reacties binnengekomen.