Algemene Onderwijsbond


* AOb wil spoedoverleg met minister

* AOb: loonmatiging is genadeslag voor arbeidsmarkt onderwijs AOb wil spoedoverleg met minister
Loonmatiging leidt tot verder personeelstekort
De AOb heeft een spoedoverleg aangevraagd met minister Van der Hoeven van Onderwijs. Wanneer dit kabinet aanstuurt op loonmatiging, dan doorkruist dat de plannen om meer leraren te werven, zo stelt de bond. Vanaf 10 september zijn er ledenbijeenkomsten om over de kabinetsmaatregelen te praten.

Volgens AOb-bestuurder Gerrit Stemerding is het dringend nodig om met elkaar te overleggen omdat er naast de loonmatiging allerlei andere maatregelen zijn vastgelegd in het regeerakkoord die nadelig zijn voor het onderwijspersoneel. Zo wordt het oalt-geld afgeschaft waardoor het sociaal plan dat in de maak was - waarin onder meer de omscholing voor de oalt-leerkrachten geregeld werd - geen doorgang kan vinden. Ook de in- en doorstroombanen (voorheen Melkertbanen) dreigen te verdwijnen, terwijl daar vooral in het onderwijs veel gebruik van wordt gemaakt. De AOb vindt dat hiervoor structurele banen moeten komen. De spaarloonregeling wordt afgeschaft en de wao verslechtert. Daarnaast dreigt het ABP de pensioenpremie te verhogen. Stemerding: Na de laatste cao, waarin veel extras geregeld is, besloten meer mensen een lerarenopleiding te volgen. Als dit kabinet daar niet verder op voortbouwt, ben ik bang dat die mensen hun blik toch weer ergens anders op zullen gaan richten. Wij zien, kortom, zwaar weer aankomen en dat zal niet vanzelf met onderhandelen verdwijnen. Op de regionale informatiebijeenkomsten wil de AOb de leden informeren over de stand van zaken.

Ledenbijeenkomsten
Tijd: 19.30 - 21.00 uur

Dinsdag 10 september

Amsterdam
Aristozalen, Teleport Boulevard 100, 1043 EJ Amsterdam, (020)6860886

Deventer
Hogeschool IJselland (Zaal C020), Handelskade 75, 7417 DH Deventer, (0570)663540

Woensdag 11 september

Eindhoven
Aristozalen, Vestdijk 30, 5611 CC Eindhoven, (040)2436297

Utrecht
Hoofdkantoor AOb, Jaarbeursplein 22, 3521 AP Utrecht, (030)2989898

Donderdag 12 september

Rotterdam
FNV-gebouw, Pegasusweg 200, 3067 KX Rotterdam, (010)2335750

Groningen
FNV-gebouw, Leonard Springerlaan 23, 9727 KB Groningen, (050)3631750

Bron : Het Onderwijsblad 24 augustus 2002

AOb: loonmatiging is genadeslag voor arbeidsmarkt onderwijs Algemene Onderwijsbond eist spoedoverleg met ministerie De Algemene Onderwijsbond heeft met verbazing en ongeloof gereageerd op de voornemens van het kabinet loonmatiging toe te passen op de salarissen in de publieke sector. Loonmatiging doorkruist alle plannen om het beroep van leraar aantrekkelijk te maken en weer genoeg mensen voor de klas te krijgen. De AOb verzoekt in een brief aan het ministerie om spoedoverleg.

Een tekort aan leraren leidde in de afgelopen jaren tot ernstige problemen in het onderwijs. Op het moment zijn er duizenden vacatures. Invallers zijn schaars en de werkdruk voor het personeel is enorm toegenomen. De situatie heeft tot gevolg dat steeds meer leerkrachten het onderwijs verlaten. Daarnaast voelen jongeren zich minder aangetrokken tot het beroep en kiezen een andere studie. De personeelsproblemen leidden in het afgelopen schooljaar zelfs tot het naar huis sturen van klassen.
Nu loonmatiging gaan toepassen druist in tegen alle maatregelen die de overheid samen met het onderwijs heeft genomen tegen het personeelstekort, aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher. Het zittende personeel heeft een flinke bijdrage geleverd door langer te werken en ADV in te leveren. Er staan onbevoegden voor de klas. De overheid lanceerde zelfs een dure wervingscampagne. Dit kabinet zegt onderwijs hoog op de agenda te hebben. Een dergelijke genadeslag voor het tekortenbeleid is daarmee niet te rijmen.
Utrecht, 15 augustus 2002