Ingezonden persbericht

Conferentie 'De opstand der burgers'

Onderzoek en vooruitblik na de verkiezingen

AMSTERDAM, 20020822 -- Wat is er in de maanden tussen het besluit van Pim Fortuyn om de politiek in te gaan en de verkiezingen in mei gebeurd? Wat ging er mis met Paars? Hoe moeten we de collectieve fascinatie verklaren voor Fortuyn? Wat wil de nieuwe regering? Na de omwenteling van dit voorjaar is het nodig terug en vooruit te kijken. De Rode Hoed organiseert over dit onderwerp in samenwerking met NRC Handelsblad een conferentie. Moet de uitkomst van de verkiezingen worden gezien als een toevallige samenloop van omstandigheden of maakt Nederland een culturele verandering door? Is dit een opstand der burgers?

Datum: 10 september 2002
Middag programma 16.00 tot 18.15 uur
16.00 uur: Grote Zaal

Opening door Anneke Groen, directeur De Rode Hoed.

'De jaren van Paars: wat ging er mis en waarom?'
Hoe komt het dat na de eerste productieve jaren, vooral het tweede kabinet Kok het antwoord schuldig bleef op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen? In zijn volgend jaar te verschijnen boek maakt Gerard van Westerloo de balans op en stelt prangende vragen bij de politieke cultuur van ons land. Gerard van Westerloo (freelance journalist) en Bart Tromp (hoogleraar Politicologie, Universiteit Leiden), gespreksleider: Marc Kranenburg (NRC Handelsblad).

16.45 uur: Grote Zaal/ Kleine Zaal/ Keizerzaal
Parallel-sessies:

'Het gedachtegoed van Fortuyn: hoe moet dat worden opgevat?' Is dit gedachtegoed een vorm van populisme of een eigentijdse combinatie van liberalisme en gemeenschapszin? Arie van der Zwan (oud-Vendex-topman) en Dorien Pessers (hoogleraar Rechtsgeleerdheid, VU), gespreksleider: Hendrik Jan Schoo (directeur/uitgever bij Weekbladpers Tijdschriften).

'De motieven van de kiezers: 'verwend en verdwaald'?' Kiezers waren volgens Kok 'de weg kwijt' en volgens Dijkstal gedroegen ze zich als 'prima donna's'. Is 15 mei een incident of legt het diepere verschuivingen in het electoraat bloot? Klopt de diagnose dat de grieven niet zozeer van sociaal-economische, maar veeleer van sociaal-culturele aard zijn? Frits Spangenberg (Motivaction) en Paul Dekker (Sociaal Cultureel Planbureau), gespreksleider: Meindert Fennema (universitair hoofddocent Politieke Theorie, UvA).

'De verkiezingen in de vier grote steden: een vergelijking.' In Rotterdam begon de doorbraak van Fortuyn. Wat was de erfenis van jarenlange modernisering van de stad? Waarom stemde bijna de helft van de autochtone Rotterdammers op een politicus die zei: 'Nederland is vol'? En waarom haalde de LPF in Den Haag zo'n hoge score bij de landelijke verkiezingen? Harry Wijnschenk (LPF) (o.v.) en Arend Hilhorst (wethouder PvdA in Den Haag), gespreksleider Bert van Slooten (Met het oog op morgen, Radio 1).

18.15 tot 20.00 uur: Soep, broodjes e.d. verkrijgbaar in de foyer.

Avond programma 20.00 tot 22.30 uur

20.00 uur: Grote Zaal:

Paul Scheffer interviewt Piet Hein Donner (o.v.)
Wat is de opdracht van het nieuwe kabinet? Krijgen we een nieuw beschavingsoffensief, een einde van het gedogen, grotere nadruk op plichten, misschien wel een vorm van maatschappelijke dienstplicht, een strikter vreemdelingenbeleid? Of is zo'n beschavingsoffensief iets van vervlogen tijden en zal het egoïsme van de burger zegevieren?

20.45 -21.00 uur: Pauze.

21.00 - 22.30 uur: Gabriel van den Brink (filosoof en socioloog, onderzoeker NIZW) presenteert zijn onderzoek over eigentijds burgerschap. Reacties van Hans Boutellier (beleidsmaker ministerie van Justitie), Ahmed Aboutaleb (FORUM), Geert Mak (journalist en schrijver) en Heikelien Verrijn Stuart (jurist en publicist; commentator internationaal humanitair recht NOVA en Radio 1 Journaal). Gespreksleiding: Hendrik Jan Schoo.

Wijzigingen voorbehouden.

Kaarten 12,- euro en 11,- euro (CJP/Pas65/Stadspas), exclusief maaltijd. Reserveren verplicht, in verband met eetmogelijkheden. Reserveren bij voorkeur vóór donderdag 5 september bij De Rode Hoed tijdens kantooruren via tel.: (020) 638 56 06,
fax: (020) 625 44 52 en
e-mail: receptie@rodehoed.nl
Informatie: www.rodehoed.nl
De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam (kassa open vanaf een uur voor aanvang).



Ingezonden persbericht