Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Congres over particulier opdrachtgeverschap en consumentgericht bouwen `Wonen naar wens, zo doe je dat!` op 10 september in De Doelen met kennismarkt

ROTTERDAM - Er liggen verschillende obstakels op de weg van een groeiend particulier opdrachtgeverschap en consumentgerichte projectontwikkeling. Dit maakt het proces interessant en ingewikkeld. Tijdens het congres `Wonen naar wens, zo doe je dat!` op 10 september in De Doelen brengt de SEV de laatste ontwikkelingen in beeld op het gebied van zeggenschap en keuzevrijheid van bewoners. De SEV wil deze dag laten zien dat er ook mogelijkheden, oplossingen en uitdagingen liggen op de weg naar de 33% particulier opdrachtgeverschap in Nederland.

Debat verschillen Nederland en België
Tijdens het congres wordt plenair gedebatteerd over de verschillen tussen België en Nederland, het grondbeleid (beschikbaarheid en betaalbaarheid), organisatie en kwaliteit eigenbouw, betaalbaarheid in consumentgerichte projectontwikkeling en eigenbouw in de stedelijke vernieuwing. In de parallelsessies komt met name aan de orde hoe zeggenschap en keuzevrijheid in de praktijk worden georganiseerd en gefinancierd.

Centraal staan onder meer de thema`s:

· Wat willen bewoners eigenlijk zelf?

· De toekomst van de catalogusbouw.

· Individuele woonwensen versus ruimtelijke kwaliteit.
· Hoe realiseer je betaalbare eigenbouw?

· Collectief opdrachtgeverschap: eenheid in verscheidenheid.
· Woningcorporaties en huurders: zeggenschap en keuzevrijheid.
· Consumentgerichte projectontwikkeling en de uitdagingen van ICT.
Kennismarkt
Tijdens het congres is er ook een Kennismarkt waar corporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en architecten hun innovatieve projecten en concepten op het gebied van zeggenschap en keuzevrijheid presenteren.
Internetsite Proeftuin Particulier Opdrachtgeverschap

Daarnaast zal het adres van de nieuwe internetsite van de Proeftuin Particulier Opdrachtgeverschap bekendgemaakt worden. Op deze nieuwe site vindt u informatie over de Proeftuin Particulier Opdrachtgeverschap. Dit is een kennisnetwerk van gemeenten die de burger meer keuzevrijheid willen geven en dat willen bereiken door het particulier opdrachtgeverschap te stimuleren. De kern van de proeftuin is het bundelen en uitwisselen van ervaringen van de gemeenten. Daarnaast ondersteunt de SEV diverse innovatieve experimenten en voorbeeldprojecten uit de praktijk. In antwoord op gesignaleerde knelpunten organiseren we verkennende voorstudies en bijeenkomsten met deskundigen.

De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting is een onafhankelijke stichting voor innovaties op het terrein van bouwen en wonen. Het uiteindelijke doel is om mensen beter te laten wonen. De Proeftuin Particulier Opdrachtgeverschap is een programma binnen de activiteiten van de SEV.

---

oorspronkelijke publicatiedatum: 02-09-2002