Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Groter omzetvolume detailhandel

In juli is het omzetvolume van de detailhandel 3,2 procent groter dan in juli 2001. Zo blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Hierbij moet aangetekend worden dat het groeicijfer hoger is uitgevallen doordat de samenstelling van de verkoopdagen gunstiger is dan vorig jaar juli. Ook de prijzen zijn in deze periode 3,2 procent hoger uitgekomen. De omzet is met 6,5 procent gestegen. In totaal heeft de consument in juli voor ruim 6,5 miljard euro bij de detailhandel besteed. Dit is bijna 1000 euro per huishouden.

Flinke omzetgroei textielsupermarkten
De textielsupermarkten hebben in juli een omzetgroei van ruim 11 procent gerealiseerd vergeleken met juli vorig jaar. Ook in de voorgaande maanden hebben deze winkels een flinke omzetgroei geboekt. In de eerste zeven maanden van 2002 komt de omzetstijging van de textielsupers uit op ruim 8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de doe-het-zelfbranche, de winkels in consumentenelektronica en de drogisterijen hebben in juli een meer dan gemiddelde omzetstijging geboekt. Dit in tegenstelling tot de winkels in woninginrichtingartikelen en de winkels in huishoudelijke artikelen die de omzet relatief weinig hebben zien stijgen. Bij het totaal van de non-foodsector is de omzet in juli 6 procent hoger dan in juli vorig jaar.

Volumestijging voedingsmiddelensector
In de voedingsmiddelensector is het omzetvolume in juli gestegen met 4,1 procent. De prijzen zijn 3,3 procent hoger uitgekomen, terwijl de omzet is gestegen met 7,5 procent. Bij de supermarkten, de grootste groep in de voedingsmiddelensector, is de omzet gestegen met 8,3 procent.

Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Voor het berekenen van de prijsontwikkelingen is gebruik gemaakt van consumentenprijsindexcijfers van het CBS. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in koopdagen. Zo heeft juli dit jaar een woensdag meer, maar een zondag minder dan juli 2001.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS.
Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

10 sep 02 09:30