PCM Uitgevers


10/09/2002
Financiële resultaten PCM Uitgevers over het eerste halfjaar 2002

De omzet van PCM Uitgevers is in het eerste halfjaar 2002 met 17,6 miljoen (4,7%) gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Met name door een in 2001 gestart reorganisatietraject en het beëindigen van een aantal niet renderende internetactiviteiten is PCM Uitgevers er echter in geslaagd een aanzienlijke kostenbesparing ten opzichte van vorig jaar te realiseren.

Het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill en uitgaverechten is hierdoor met 23,5% gestegen van 31,1 miljoen in 2001 tot 38,4 miljoen in 2002. De nettowinst vóór afschrijving goodwill en uitgaverechten bedraagt 22,6 miljoen en komt daarmee 43,9% boven het niveau van vorig jaar uit.

De omzet staat sterk onder druk als gevolg van het dalende advertentievolume van met name de landelijke dagbladen. In het eerste halfjaar 2002 is geen kentering opgetreden in deze tendens, die het gevolg is van de stagnerende economie en zich voordoet bij alle dagbladen in Nederland. De daling deed zich zowel voor in de sector merken en diensten (15%) als bij de personeelsadvertenties (18%). De totale advertentieomzet liep met 32,1 miljoen terug. Dit kon slechts voor een deel worden gecompenseerd met een fractioneel hogere oplageomzet bij de dagbladen en een hogere omzet bij algemene en educatieve boeken. Bij PCM Algemene Boeken heeft, naast het effect van de in 2001 gepleegde acquisities, een aantal bestsellers een omzetverhogend effect gehad. Bij onze educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff leidt het vervroegen van het bestelmoment van scholen tot een aanzienlijke stijging van omzet en bedrijfsresultaat ten opzichte van het eerste halfjaar 2001.

De totale bedrijfslasten zijn 7,3% gedaald van 342,8 miljoen in 2001 naar 317,9 miljoen in 2002. Naast de eerder genoemde effecten van een reorganisatietraject en het beëindigen van niet renderende internetactiviteiten speelt de dalende papierprijs (7% ten opzichte van 2001) hierbij een belangrijke rol en treedt een afvlakking op in de scherpe prijsstijging van distributie, waar thans sprake is van inflatoire prijsstijgingen. Het distributieprobleem is echter nog onveranderd groot.

Het personeelsbestand daalde van 3.930 Ftes per 30 juni 2001 naar 3.688 Ftes per 30 juni 2002.

De financiële baten en lasten werden positief beïnvloed door een daling van de rentelasten als gevolg van aflossing op langlopende leningen en de beëindiging van de deelname in SPOTT Multichannel in augustus 2001.

De vooruitzichten in de dagbladsector, waar PCM Uitgevers het grootste deel van haar activiteiten ontplooit, zijn voor de komende periode slecht. De resultaten van de twee andere kernactiviteiten, algemene en educatieve boeken, ontwikkelen zich daarentegen volgens plan.

Naar verwachting zal ook in het tweede halfjaar sprake zijn van een verdere daling van de advertentieomzet bij de dagbladen. Bij PCM Algemene Boeken zullen aanloopkosten op een aantal nieuwe activiteiten een beperkt neerwaarts effect op het bedrijfsresultaat hebben.

Wij verwachten dat het bedrijfsresultaat vóór afschrijving goodwill en uitgaverechten over geheel 2002 onder het in 2001 gerealiseerde niveau (56,7 miljoen euro)
zal liggen.

Bron: PCM Uitgevers, Raad van Bestuur