Ingezonden persbericht

Belastingen in land- en tuinbouw zijn in beweging

Nieuw dossier Agrofiscaliteiten

WAGENINGEN, 20020910 -- In de belastingwetgeving zijn diverse specifiek op de agrarische sector toegesneden fiscale faciliteiten opgenomen. Daarmee heeft de agrarische sector zich ten opzichte van de meeste andere sectoren een uitzonderingspositie verworven. Het dossier Agrofiscaliteiten van AgriHolland geeft een overzicht van specifieke en generieke fiscaliteiten.

Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging zijn zeer actueel: er verdwijnen de laatste jaren 90 boerenbedrijven per week, en jaarlijks nemen 1800 jonge boeren het familiebedrijf over. Begin dit jaar bood het ministerie van Financiën de notitie fiscaliteit, landbouw- en natuurbeleid aan aan de Tweede Kamer.

Het dossier Agrofiscaliteiten dat AgriHolland in samenwerking met Kluwer Opleidingen heeft samengesteld geeft een overzicht van zowel de specifieke als generieke fiscaliteiten. Ze zijn gerangschikt naar het stadium waarin het bedrijf zich bevindt (start, uitoefening, staking) en vervolgens naar de soort belasting (IB,OVB, OZB, BTW).

Aan de orde komen onder andere landbouwvrijstelling, landbouwregeling, herinvesteringsreserve, pachtersvoordeel, startersaftrek, investeringsaftrek en de aankoop van naburige landerijen.

Het dossier is te vinden op
www.agriholland.nl/dossiers/agrofiscaliteiten/



Ingezonden persbericht