Ingezonden persbericht

Den Haag, 9 augustus 2002

Vragen van de leden Rehwinkel en Tichelaar (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


1. Heeft U kennisgenomen van het artikel 'Fors hoger collegegeld is redding hoger onderwijs' met uitspraken van de voorzitter van de Fontys Hogescholen?

2. Hoe oordeelt U over zijn opvatting dat het onvermijdelijk wordt 'dat de minister of de Kamer besluit het collegegeld vrij te geven'?
3. Bent U op de hoogte van de gebleken opvatting van (een overgrote meerderheid van) de Tweede Kamer, dat zij tot differentiatie van het collegegeld niet bereid is? Is bepaald niet van belang de herhaling jongstleden dinsdag nog in de Tweede Kamer van het standpunt van de CDA-fractie, dat zij geen voorstander van differentiatie is?
4. Bent U bereid, en is Uw minister bereid, het collegegeld vrij te geven?

5. Is het juist dat U eerder deze week heeft gezegd er niet voor te voelen het collegegeld te verhogen? Heeft U de volgende uitspraak gedaan: "Ik ga het collegegeld niet verhogen, dus de bezuinigingen zullen volledig door de universiteiten en hogescholen zelf gedragen moeten worden. Dat is pijnlijk. We kunnen daar kort of lang bij stilstaan, maar de situatie zal niet veranderen."?

6. Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot het volgende bericht: "Ook van het zelf bepalen van de hoogte van het collegegeld is Nijs voorstander. Ze deelde gisteren mee dat een werkgroep is ingesteld die volgend jaar moet aangeven welke opleidingen zo'n meerwaarde hebben dat universiteiten er extra geld voor mogen vragen."?

7. Hoe oordeelt U over de opvatting van de voorzitter van de Fontys Hogescholen dat steeds meer hogescholen voor de keuze staan om de kwaliteit van het onderwijs drastisch te verlagen of het collegegeld vrij te geven: "En ik voorspel, dat wordt vrijgeven."?

8. Wilt U toezeggen dat in deze kabinetsperiode differentiatie van het collegegeld niet zal worden benut om bezuinigingen op de instellingen te compenseren?


1)de Volkskrant, 6 september 2002



2)de Volkskrant, 6 september 2002



3)de Volkskrant, 6 september 2002


4)NRC Handelsblad 5 september 2002


5)Trouw, 4 september 2002


6)de Volkskrant, 6 september 2002