Korps: Friesland, plaats: Fryslân 10-09-2002
Politieberichten 9/9 (13.00 uur) t/m 10/9 (07.00 uur)

Goutum: diefstal uit auto
Op maandag werd tussen 11.30 uur en 11.45 uur ingebroken in een personenauto. De auto stond geparkeerd op de parkeerplaats bij het crematorium aan de Yndyk. Men sloeg het portierruit aan de bestuurderskant in. Uit de auto werd weggenomen een tas met inhoud: rijbewijs, paspoort, gsm en wat geld. Aangifte werd gedaan door een 64-jarige inwoner van Leeuwarden.

Goutum: diefstal uit auto
Op maandag werd tussen 11.00 uur en 12.15 uur werd er ingebroken in een personenauto. De auto stond geparkeerd op de parkeerplaats bij het crematorium aan de Yndyk. Het slot van de auto werd vernield. Weggenomen werd een tas met inhoud: rijbewijs, gsm en enkele waardepapieren. Aangifte hiervan werd gedaan door een 50-jarige inwoner van Tjerkwerd.

Nijerberkoop: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 11.45 vond een aanrijding plaats op de kruising Annendijk en de Grindweg / Bercoperweg. Een 40-jarige inwoner van Noordwolde reed op de Abbendijk en kreeg op de kruising geen voorrang van een 57-jarige inwoner van Oosterwolde. Een 36-jarige inwoonster van Noordwolde, die naast de 40-jarige zat, werd met beenletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Opeinde: diefstal speedboot
Tussen zaterdag 7 september en maandag 9 september werd een speedboot ontvreemd. De eigenaar hiervan, een 16-jarige inwoner van Opeinde, kwam aan het bureau en deelde mede dat zijn speedboot vermoedelijk onder een witte brug lag in de Drait. Ter plaatse de boot aangetroffen met daarnaast nog een bootje, welke was overgespoten. Beide boten naar de jachthaven overgebracht. Onderzoek zal worden voortgezet.

Harlingen: vrouw gevallen van fiets
Maandag omstreeks 13.00 uur was de echtgenote van een 84-jarige inwoner van Harlingen met haar fiets gevallen op De Siker. Per ambulance is zij met een heupbreuk overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Oorzaak onbekend

Aantreffen gestolen auto
Maandag omstreeks 13.30 uur werd bij een garagebedrijf aan de Leeuwarderstraatweg een gestolen auto aangetroffen. Dit betrof een Seat Corboba, kleur: grijs. Zaterdag 7 september was deze auto ingeruild. Deze auto stond op naam van een 67-jarige inwoner van Amsterdam, die op 31 augustus in Amsterdam aangifte had gedaan van diefstal van deze auto. Bij het overschrijven van deze auto bleek, dat de auto gestolen was. Auto is in beslag genomen en overgebracht naar het bureau. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Harlingen: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 13.55 uur werd in een kledingzaak aan de Voorstraat winkeldiefstal gepleegd. Naar aanleiding van een opgegeven signalement van de dader heeft een parkeercontroleur de dader gesignaleerd in het centrum. Bij het zien van de controleur verdween de verdachte. Later werd de verdachte op de Fabrieksstraat aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de buurt werd de tas met inhoud onder de struiken teruggevonden. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Menaldum: diefstal personenauto
In de nacht van zondag op maandag werd vanaf een bedrijfsterrein aan de Bitgumerweg ontvreemd een personenauto van het merk: Citroen type BX 19 tzd. Kleur: rood en voorzien van het kenteken DJ-ZH-40. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoner van Menaldum.

Leeuwarden:rijden op bromfiets met gestolen verzekeringsplaatje Maandag omstreeks 13.50 uur werd een 25-jarige inwoner van Leeuwarden op de Ayttasteeg gecontroleerd. Hij reed op een snorfiets. Bij controle bleek, dat het verzekeringsplaatje welke op de snorfiets zat, afkomstig was van een gestolen snorfiets. Hierna werd de 25-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek. Het plaatje was afkomstig van een bromfiets, merk Tomas, die in de nacht van 14 op 15 augustus in Sneek was ontvreemd.

Drachten: snelle bromfiets een geen bromfietscertificaat Op maandag omstreeks 14.00 uur werd een 19-jarige inwoner van Drachten op de Noordkade gecontroleerd. Hij droeg geen helm en bij controle bleek hij ook niet in het bezit te zijn van een geldig bromfietscertificaat. Op het bureau bleek de bromfiets een vermogen te hebben van 1.1 kilowat. Tevens bleek dat de bromfiets niet voldeed aan de technische eisen en werd in beslag genomen. Tegen de 19-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenveen: winkeldiefstal
Op maandag omstreeks 13.00 uur kreeg de politie melding van een winkeldiefstal bij een winkel aan de Pleinweg. Dit zou gedaan zijn door een 47-jarige inwoner van Heerenveen. Op het Molenplein genoemde 47-jarige aangetroffen. Hij bekende, dat hij uit de winkel een blikje bier had weggenomen zonder te betalen Afgehandeld via Kort-Om.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 13.15 uur werd door personeel van een supermarkt aan de Bilgaardpassage aangehouden, een 38-jarige inwoonster van Leeuwarden voor winkeldiefstal. Zij had onder de buggy goederen gelegd en bij het verlaten van de winkel niet afgerekend. Afgehandeld via Kort-Om 115 Euro.

Leeuwarden: winkeldiefstal met geweld.
Op maandag omstreeks 15.20 uur werd in een sportzaak aan de Nieuwestad winkeldiefstal gepleegd. Door personeel werd geconstateerd dat een 34-jarige inwoner van Leeuwarden kleding probeerde weg te nemen en bij het verlaten van de zaak werd hij aangesproken. Hij leegde onmiddellijk de tas, waarin de ontvreemde kleding zaten en wilde vertrekken. Een 32-jarige inwoner van Nuis en eigenaar van de winkel wilde dat beletten. Hierop pakte de 34-jarige een scheermesje, die hij bij zich had en verwondde zichzelf een paar keer in zijn buik. Door deze verwondingen kwam er bloed op enkele jassen en vervolgens bedreigde hij het personeel. De 34-jarige aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na voorgeleiding werd de man tevens in verzekering gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op maandag omstreeks 15.15 uur werd in een schoenenzaak aan de Nieuwestad door personeel van de zaak aangehouden een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden. Bij het verlaten van de winkel ging het alarm af en werd zij aangehouden. Zij had een paar laarzen en een tas weggenomen. Afgehandeld via Kort-Om. Aangifte hiervan werd gedaan door een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Leeuwarden: bezit hard-drugs
Op maandags omstreeks 17.00 uur werd op de Ayttasteeg aangehouden een 18-jarige inwoner van Leeuwarden. Onder de fietsbel van de fiets die hij bij zich had, bevonden zich 9 bolletjes met wit poeder. In eerste instantie wist hij weg te rennen, maar kon even later in de buurt worden aangehouden. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt voor het in het bezit hebben van harddrugs en verzet bij zijn aanhouding.

Dokkum: winkeldiefstal
Op maandag omstreeks 16.55 uur werd in een supermarkt aan de Walddyk aangehouden, een 47-jarige inwoonster van Dokkum. Zij had vanuit de winkel 2 blikken Slimfast weggenomen zonder te betalen. Afgehandeld via Kort-Om 115 Euro. Aangifte werd gedaan door een 31-jarige inwoner van Leeuwarden.

Appelscha: winkeldiefstal en verzet
Op maandag omstreeks 17.45 uur werd in een supermarkt aan de Vaart Zuidzijde aangehouden een 46-jarige inwoner van Appelscha. In de winkel had hij diverse goederen in zijn jaszak gestopt en bij de kassa wilde hij gewoon doorlopen zonder te betalen. Hij werd door de bedrijfsleider aangesproken en na een korte worsteling wist de bedrijfsleider de man aan te houden. Bij de worsteling vielen diverse goederen uit zijn jas. Door de politie is de 46-jarige overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek.

Leeuwarden:rijden zonder rijbewijs
Bij een controle op maandag omstreeks 191.0 uur op de Canadezenlaan werd geconstateerd, dat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden reed als bestuurder van een auto, terwijl hij niet in het bezit was van een rijbewijs. De auto overgebracht naar het bureau en tegen de 27-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Heerenveen: diefstal scooter.
Op maandag omstreeks 20.12 uur kwam via de meldkamer een melding binnen, dat men bezig was om een scooter in te laden in een bestelbus op De Passage. Kort hierna werd de bestelbus aangetroffen op de Stadsrondweg. Na het geven van een stopteken negeerde de bestuurder van de bus in eerste instantie en reed snel door. Even later veranderde hij van gedachte en stopte alsnog. De bestuurder bleek een 39-jarige inwoner van Sneek te zijn en bekende dat de bromfiets niet van hem was. Een persoon, die naast hem zat, een 39-jarige inwoner van Leeuwarden, werd tevens aangehouden. Beide heren zijn overgebracht naar het bureau en in verzekering gesteld. Een verder onderzoek volgt.

Donkerbroek: rijden zonder rijbewijs
Op dinsdag omstreeks 00.05 uur werd op de Pegge een personenauto gecontroleerd. Bestuurder was een 27-jarige inwoner van Waskermeer en naast hem zat een 48-jarige inwoner van Leeuwarden. De 27-jarige weigerde mee te werken aan een blaastest en werd aangehouden. Zijn medepassagier stapte ook uit de auto en liep richting surveillanceauto. Op dat moment zag de 27-jarige kans om weg te rennen. De 48-jarige stapte weer in de auto en reed met volle snelheid weg. Een achtervolging heeft nog plaatsgevonden, echter zonder resultaat. Tegen de 27-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt voor rijden tijdens een ongeldig verklaard rijbewijs, weigeren blaastest en onttrekking aan zijn aanhouding Tegen de 48-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt voor rijden met drank en belemmeren ambtshandelingen.

Oldeberkoop:rijden onder invloed
Op dinsdag omstreeks 03.15 uur werd op de Stellingenweg gecontroleerd een 54-jarige inwoner van Joure. Op bureau blies hij 245 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Bureau Communicatie te: 058 880 8271