Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) Persbericht 10-09-2002

Consumptie van verse groenten en fruit constant

In 2001 bedroegen de consumptieve bestedingen aan verse aardappelen, groenten en fruit in Nederland in totaal 2.950 miljoen. Dit betekent dat er per hoofd van de bevolking 185 aan verse agf-producten werd besteed. Ondanks de stijgende prijzen is de consumptie van verse groenten en fruit in Nederland al jaren constant. Wel worden er steeds meer bewerkte groenten, al dan niet voorverpakt, door consumenten gekocht. Het verbruik van verse aardappelen is sinds 1995 met circa 10% gedaald. De aardappelprijzen -onder meer afhankelijk van de oogst- zijn vaak sterk fluctuerend van jaar op jaar. Dit blijkt uit het rapport Branches in Detail Groentezaken van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Uit onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de consumenten die verse groenten kopen van tevoren al een idee heeft welke groenten zij zullen gaan kopen. Toch wordt de uiteindelijke beslissing pas genomen als men temidden van de groenten staat. Allereerst kijkt de consument naar het uiterlijk van het product. Vervolgens vraagt men zich af of de gezinsleden de groente ook lusten en of het product past bij de andere ingrediënten van de maaltijd. Ten slotte kijkt men naar de prijs van de verse groenten. De volgorde waarin men beslist, is volledig anders als de consument de verse groenten duidelijk te duur vindt. Men gaat dan meteen op zoek naar een vervangend product, vaak andere verse groenten.

Ongeveer tweederde van de consumptieve bestedingen aan verse aardappelen, groenten en fruit wordt tegenwoordig bij de supermarkt gedaan. De groentezaken hebben een marktaandeel van in totaal 15% in deze versgroepen. De ambulante handelaren in aardappelen, groenten en fruit volgen met 11% marktaandeel, dat met name met de verkoop van vers fruit is behaald. Ook de groentezaken hebben een hoger marktaandeel voor vers fruit dan voor verse groenten en aardappelen. Vergeleken met vorig jaar hebben de groentezaken hun marktaandeel in de totale verse bestedingen weten vast te houden.

De detailhandel in aardappelen, groenten en fruit telde in 2000 2.038 ondernemingen met in totaal 2.142 winkels. De laatste jaren daalt het aantal winkels, in 2000 zelfs met 8%. Het aantal ondernemingen daalde in 2000 met bijna 3%.

Branches in Detail Groentezaken

Meer informatie over het rapport Branches in Detail Groentezaken kunt u vinden op www.hbd.nl. Het rapport is tegen betaling van 7,50 per exemplaar te bestellen (exclusief BTW en verzend- en administratiekosten) per e-mail: bestel@hbd.nl, via de HBD-bestellijn: tel. 0800 023 02 05 (gratis) of per fax 070 338 57 11.