---

Ministerie van Defensie



---

Geactualiseerd Rampbestrijdingsplan MVKV ondertekend

10-09-2002

In de VIP-room van het Marine Vliegkamp Valkenburg te Katwijk is vanmiddag (10 september) het geactualiseerde "Rampbestrijdingsplan Marine Vliegkamp Valkenburg" ondertekend door de burgemeesters van Katwijk, Valkenburg en Wassenaar en door de commandant van het vliegkamp, kapitein ter zee E. Kop. Het geactualiseerde plan voorziet in een betere aansluiting van de procedures van brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening alsmede de aansluiting op militaire procedures.

De burgemeester van Katwijk, J. Wienen, zei in zijn speech dat er veel geleerd is op het gebied van hulpverleningsdiensten. "We hebben nu één plan voor drie gemeentes, om te voorkomen dat er zich enigerlei probleem voordoet. Mensen kunnen denken dat het te maken heeft met 11 september, maar dat is niet het geval. De extra aandacht is ontstaan doordat er zich in het verleden ernstige rampen hebben voorgedaan. Het bleek dat er goede afspraken gemaakt moesten worden. We hebben nu georganiseerd wat we konden organiseren. De kans op coördinatiefouten is teruggebracht tot het absolute minimum."
De commandant van het vliegkamp, kapitein ter zee Kop, verklaarde eveneens dat de verbeteringen in het rampenplan vooral te vinden zijn op het gebied van coördinatie en communicatie."

Het vliegveld ligt op het grondgebied van Katwijk, Valkenburg en Wassenaar. Dat betekent dat er speciale aandacht moest worden besteed aan de bestuurlijke coördinatie, aangezien drie burgemeesters bevoegd zijn op te treden. Afgesproken is nu dat één burgemeester optreedt als coördinerend burgemeester. Het plan is opgesteld in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van het Marine Vliegkamp, de regionale brandweer Hollands Midden, politie Hollands Midden, de GHOR Hollands Midden (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), de Hulpverleningsregio Haaglanden, de politie Haaglanden, de Koninklijke Marechaussee en de drie gemeenten. Het Rampbestrijdingsplan zal iedere drie jaar worden herzien en regelmatig worden beoefend.

Het geactualiseerde Rampenplan is te vinden op o.a. de internetsite van de gemeente Wassenaar.