---

Ministerie van Defensie



---

foto: portretfoto staatssecretaris Van der Knaap (RVD)

Staatssecretaris van Defensie bezoekt eenheden in Bosnië

10-09-2002

Persbericht ministerie van Defensie DV/PB76

De staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, is vanmiddag naar Bosnië vertrokken voor een werkbezoek aan de Nederlandse SFOR-militairen. De reis heeft tot doel de bewindsman kennis te laten maken met de dagelijkse werkzaamheden en ervaringen van de Nederlandse eenheden in Bosnië, die volgende maand worden afgelost.

Het Nederlandse gebied in Bosnië waar momenteel militairen van 43 Mechbat uit Havelte hun vredesmissie vervullen, is vorige maand aanmerkelijk uitgebreid. Het SFOR-gebied van de Nederlanders, dat reeds 3500 vierkante kilometer telde, bestrijkt nu een oppervlak van zesduizend vierkante kilometer, een gebied ongeveer zo groot als de provincie Noord-Brabant. De taken van SFOR zijn het voorkomen van nieuwe vijandelijkheden, het bevorderen van de stabiliteit en het ondersteunen van civiele organisaties bij de wederopbouw. Om met hetzelfde aantal troepen toch voor een groter gebied verantwoordelijk te kunnen zijn, is het optreden van de militairen aangepast. Zij treden op als een soort vliegende keep vanaf een beperkt aantal locaties. Dit betekent dat het aantal Nederlandse locaties teruggebracht is tot twee grote base-locaties (Novi-Travnik en Bugonjo). In Bugonjo is een volledig nieuwe compound ingericht. Het Contingentscommando en het grootste deel van het Verbindingsondersteuningsbataljon is bij het hoofdkwartier van de Multi Nationale Divisie Zuid-West (MND-Zuid West) in Banja Luka gelegerd.

De staatssecretaris wordt vandaag in Sarajevo ontvangen door de commandant van SFOR, de Amerikaanse luitenant-generaal John B. Sylvester. Daarna reist hij door naar het Nederlandse contingentscommando, geleid door van kolonel Henk Heesakkers, in Banja Luka. Daar bezoekt Van der Knaap eveneens de MND Zuid West, dat tot vrijdag aanstaande nog onder commando staat van de Nederlandse generaal-majoor Tony van Diepenbrugge.

Morgen vervolgt de staatssecretaris zijn reis me een bezoek aan SFOR-12, dat onder bevel staat van bataljonscommandant luitenant-kolonel Peter Schaberg. Het gaat om de eenheden in Jajce, Livno, Manjaca, en Suica. Vrijdag zal hij zijn reis afsluiten met een bezoek aan Sipovo en Bugonjo, waar naast landmachtmilitairen ook een helikopterdetachement van de Koninklijke luchtmacht uit Soesterberg is gelegerd.

43 Mechbat wordt in oktober afgelost door 13 Mechbrig uit Oirschot (SFOR-13). De SFOR troepenmacht moet aan het eind van dit jaar zijn teruggebracht van achttienduizend naar twaalfduizend militairen. De Nederlandse aanwezigheid in Bosnië-Herzegovina, op dit moment ruim 1.100 militairen van landmacht, luchtmacht en marechaussee, blijft ongewijzigd.