Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Mincow: Ministerie van OCenW vraagt BPRC om opheldering

MINISTERIE VAN OC&W VRAAGT BPRC OM OPHELDERING

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft het Biomedisch Primaten Research Centrum (BPRC) in Rijswijk om opheldering gevraagd over het overlijden van één van de chimpansees. De chimpansee is overleden tijdens de narcose voor een regulier gezondheidsbewakingsprogramma.
Het BPRC heeft de sectie op de chimpansee in eigen beheer laten uitvoeren. De stoffelijke resten zijn inmiddels vernietigd. Ook deze onwenselijke handelwijze wil het ministerie opgehelderd zien. Dat schrijft het ministerie in een brief aan de directeur van het BPRC. Minister Van der Hoeven heeft de brief aan het BPRC in kopie aan de Tweede Kamer gestuurd.

Het ministerie stelt dat uitgenomen weefsel, foto.s en het door het BPRC zelf opgestelde sectierapport moeten worden beoordeeld door een externe deskundige die geen bindingen heeft met het BPRC. Het ministerie wil weten welke deskundige het BPRC hiervoor inschakelt en tot welke bevindingen hij/zij aan de hand van het materiaal is gekomen. Daarnaast benadrukt het ministerie dat deze procedure ook geldt wanneer zich onverhoopt nog een dergelijke gebeurtenis voordoet.

Noot voor de redactie,