Provincie Utrecht

Persbericht

Provinciale staten stellen verordening voor burgerinitiatief vast

10-9-2002
Provinciale staten hebben in hun vergadering van 9 september een voorstel van de Partij van de Arbeid en Democraten '66 voor het vaststellen van een verordening "Burgerinitiatief" overgenomen. Daarmee krijgen inwoners van de provincie Utrecht, van 16 jaar en ouder, de mogelijkheid om onderwerpen op de agenda van provinciale staten te zetten. Voor het indienen van een verzoek zijn 1500 handtekeningen nodig van mensen die het verzoek steunen.

De PvdA en D'66 vinden het burgerinitiatief een waardevol instrument om de deelname van inwoners aan de provinciale democratie te versterken. Het is volgens hen één van de mogelijkheden om inwoners meer invloed te geven op de besluitvorming van het provincie bestuur. In de statenvergadering kregen PvdA en D'66 steun van een ruime meerderheid uit provinciale staten.
Ook een voorstel van Groen Links om het indienen van een burgerinitiatief voor een grotere groep inwoners toegankelijk te maken is overgenomen. Daardoor kunnen personen die geen stemrecht hebben voor provinciale staten maar wel voor de gemeenteraadsverkiezingen ook een initiatiefvoorstel indienen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om inwoners van de provincie Utrecht die vijf jaar in Nederland wonen maar niet de Nederlandse nationaliteit bezitten.

De verordening "Burgerinitiatief provincie Utrecht" wordt zes weken na bekendmaking, eind oktober of begin november, van kracht. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf die datum een verzoek indienen om hun voorstel te laten bespreken door provinciale staten. Zo'n 'burgerinitiatiefvoorstel' mag ingediend worden door inwoners van achttien jaar of ouder die stemrecht hebben bij gemeenteraadsverkiezingen en door inwoners die zestien of zeventien jaar zijn en op hun achttiende jaar dat stemrecht krijgen. Een 'burgerinitiatiefvoorstel' moet minimaal door 1500 inwoners van 16 jaar of ouder ondersteund worden. Inwoners kunnen hun schriftelijke voorstel, samen met een toelichting en 1500 handtekeningen indienen bij de voorzitter van provinciale staten, commissaris van de Koningin, mr. B. Staal.
Provinciale staten nemen niet alle verzoeken in behandeling. Dit geldt bijvoorbeeld als het verzoek over een onderwerp gaat waarover provinciale staten in hun zittingsperiode al een besluit hebben genomen. Ook bezwaren tegen besluiten of gedragingen van het provinciebestuur (in de zin van de Algemene wet bestuursrecht) en onderwerpen die te maken hebben met provinciale belastingen komen niet in aanmerking voor een burgerinitiatief.

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030 - 2582317 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl