Provincie Utrecht

Persbericht

Opnieuw provinciale subsidie voor aankoop op de Heuvelrug

LANDGOED DE CITADEL BLIJFT ALS GEHEEL BEHOUDEN

10-9-2002
Dankzij subsidie van de provincie kan stichting Het Utrechts Landschap het resterende deel van landgoed De Citadel in de gemeente Zeist aan haar eigendommen toevoegen. In juli van dit jaar kon Het Utrechts Landschap met steun van de provincie en het rijk de tien hectare bosgrond aankopen die bij De Citadel hoort. Nu koopt HUL het resterende deel van het landgoed aan: een woning met ruim 5 hectare grond. Daardoor blijft het landgoed op de Heuvelrug in zijn geheel behouden. Met deze aankoop is een subsidiebedrag gemoeid van 538.939,93.

De aankoop van het gehele landgoed De Citadel is van strategisch belang voor het project Hart van de Heuvelrug. Dit project, dat tot doel heeft de versnippering van natuurgebieden tegen te gaan, maakt deel uit van Agenda 2010. Onder Agenda 2010 vallen een tiental grote projecten waar de provincie de komende jaren samen met gemeenten en andere maatschappelijke instellingen aan werkt.

Het landgoed De Citadel - voorheen bekend als landgoed Beukbergen - valt onder de Natuurschoonwet. De Citadel ligt op een zeer strategische locatie voor het ontwikkelen van de westelijke ecologische verbinding over de A28 en de N237 (de Oude Amersfoortseweg). Het landgoed is bovendien van belang voor recreatie in dit deel van de Heuvelrug.

Met de subsidie van 538.939,93 euro draagt de provincie bij aan 50% van de aankoopkosten. De andere helft wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Over vijf jaar zal de provincie met Het Utrechts Landschap evalueren of voldoende voortgang is gemaakt met het vrijmaken van de ecologische verbindingszone waar De Citadel deel van uitmaakt. Het toekennen van de subsidie gebeurt onder het voorbehoud dat de commissie Ruimte en Groen op 23 september a.s. instemt met dit voornemen.

Gedeputeerde J.P. Lokker over de voorgenomen aankoop:" Het is een bijzondere kans om op zo'n centraal punt in het Hart van de Heuvelrug een landgoed veilig te kunnen stellen voor de toekomst. Het is zeker een belangrijke schakel voor de realisering van de ecologische hoofdstructuur. "

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 33 25 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl