Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

10 september 2002

Persconferentie naar aanleiding van collegevergadering om 16.00u in de perskamer van het stadhuis.


1. Utrecht muziekstad in ontwikkeling


Een nieuw muziekpaleis, verder professionalisering van de muziekpodia, ruimere ondersteuning van muziekensembles, een werkplaats voor jeugdopera en een structureel educatiebeleid voor de muziekpodia. Dat zijn de vijf prioriteiten voor Utrecht Muziekstad in de jaren 2003-2008.

Deze prioriteiten staan in het Actieprogramma Utrecht Muziekstad 2003-2008. Het is voor het eerst dat het college van burgemeester en wethouders specifiek muziekbeleid maakt binnen de brede kunst- en cultuursector. Het Actieprogramma bouwt voort op wat in de muzieksector al groeit, bloeit en broeit. Doel is de professionele muziek in Utrecht in al haar verscheidenheid onderhouden, stimuleren en versterken. De snelle ontwikkelingen binnen de sector dwingen het college om keuzes te maken en prioriteiten te stellen.

Het college wil in de periode 2003-2004 alvast een bescheiden budget vrijmaken uit de beschikbare middelen voor ondersteuning van initiatieven op muziekgebied. Dit in de aanloop naar een nieuw cultuurconvenant met rijk en provincie voor de periode 2005-2008. Het gaat om tweejarige subsidies voor:

* enkele muziekensembles;

* het jeugdoperagezelschap Buffo Operamakers;
* het Internationaal Jeugdoperafestival Yo!;
* de instelling van een Componistenprijs;
* de versterking van de relatie tussen Utrechtse makers en muziekpodia (tweejarig programmeringsbudget).

Het Actieprogramma gaat voor advies naar de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en Volksgezondheid.