Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaaksimultaan Pier van Scheveningen

Afgelopen zaterdag vond op De Pier van Scheveningen de eerste editie plaats van de Internationale Schaaksimultaan. Jan Timman, Artur Yusupov en Tea Lanchava traden aan tegen 86 club- en huisschakers. Jan Timman liet zich het best inspireren door het ruisen der golven. Aan 30 borden gaf hij slechts één punt af. Dhr. P. Monté uit Voorburg wist de Amsterdamse grootmeester te verschalken met een ver opgerukte vrijpion.

(Foto: Ben Steijger)

Yusupov speelde 29 partijen en gaf vijf remises af. Promotie-jeugdspelers Richard Tan en de gebroeders Dennis en Timo Leenman, alsmede J.W. de Jong (W.S.C.) en C. Bloem (Ordina Breda) dwongen de in Duitsland woonachtige Rus een gelijkspel af. Tea Lanchava nam het op tegen 27 schakers. Zij speelde vijfmaal remise en verloor van Ch. Varkevisser en W.J. Limpens, twee Haagse huissschakers.

---

Bondsraad KNSB positief over concept meerjaren beleidsplan

De aanwezige bondsraadsleden van de KNSB bogen zich afgelopen zaterdag over het concept meerjaren beleidsplan 2003 2006. Het 43 paginas tellende plan werd goed ontvangen. In het ochtendgedeelte werden drie hoofdstukken besproken waarbij plenair de reacties werden verzameld. Er werden goede suggesties gedaan en zaken toegelicht. Maar over het algemeen onderschreven de bondsraadsleden deze hoofdstukken.

Het middaggedeelte was gereserveerd voor workshops over de andere hoofdstukken. Iedere deelnemer kon een keuze maken en zich in drie verschillende groepen laten indelen. Aspecten als 'behoud bind en werf leden', 'van talent tot grootmeester', 'helder besturen in een transparante organisatie' en 'dienstverlening bondsbureau' kwamen hierbij aan de orde. De reactie werden na afloop weer plenair besproken. De waardevolle suggesties die hieruit volgden, zullen worden meegenomen.

Binnen het bestuur zal het een en andere worden geëvalueerd. Verder zal het voorzittersoverleg zich in oktober nog over het dan voorliggende en gewijzigde concept buigen. Tijdens de volgende bondsraadvergadering op 30 november, zal de definitieve versie worden vastgesteld.

Verder werd bekend gemaakt dat Herman Hamers zijn termijn als voorzitter volledig zal uitdienen. Hij treedt medio mei 2003 af. De gesprekken met een kandidaat voorzitter zijn al in een ver gevorderd stadium. Ook voor de opvolging van het directeurschap van het bondsbureau is op korte termijn nieuws te verwachten. Op 1 januari zal er een licentiesysteem voor trainers worden ingevoerd. Tevens werden mededelingen gedaan over de verdere inrichting van de servicepunten. (Wim Arns, secretaris KNSB)


---

Stap 6 komt eraan

Op zondag 22 september worden tijdens de centrale training in Utrecht de eerste officiële examens voor stap 6 afgenomen. De examens zijn de afgelopen maanden ontwikkeld door Piet Peelen. Na 22 september worden de examens openbaar en kunnen de regionale bonden de examens bestellen.
Bestuurslid Harrie Muhren zal bij de uitreiking van de examens aanwezig zijn en het eerste exemplaar overhandigen.


---