Technische Universiteit Delft

NOx-reductie
10 september 2002 | 16.00 uur
mw. G.B.F. Seijger | scheikundig ingenieur.
promotoren | prof.ir. C.M. van den Bleek (fac TNW) en prof.dr.ir. H. van Bekkum (em. (1997) hgl. fac TNW)

Cerium-ferrierite catalyst systems for reduction of Nox in lean burn engine exhaust gas.
Om NOx (stikstofoxides) te verwijderen uit het uitlaatgas van zuurstofrijk opererende motoren (dieselmotoren of zg. ´lean burn´ benzinemotoren), is een NOx-reductiekatalysator benodigd die kan functioneren in aanwezigheid van aanzienlijke hoeveelheden zuurstof (5-15 vol%) en water (2-12 vol%). Omdat deze katalysator zal worden toegepast in personenwagens, is het gebruik van ammoniak als reducerend middel te risicovol en worden koolwaterstoffen gebruikt om het NOx te reduceren naar stikstof.
Bij het testen van verschillende metaalgewisselde zeolietkatalysatoren op hun NOx-conversiecapaciteit met propeen als reducerend middel, kwam ceriumgewisseld zeoliet ferrieriet (Ce-FER) als beste component naar voren. Uit verder onderzoek bleek dat de toevoeging van hoogoppervlakkig ceriumoxide aan Ce-FER een synergetisch effect op het NOx-conversieniveau had en tot een verbreding van het actieve NOx- reductietemperatuurgebied leidde. Ce-FER-katalysatoren bleken eveneens goed te functioneren onder reële dieseluitlaatgascondities. Naast stabiliteits- en
verouderingsexperimenten, is er een kinetische studie gedaan om reactiesnelheidvergelijkingen op te stellen voor de reductiereactie van NOx met propeen over Ce-FER. Tevens zijn er methodes ontwikkeld om de katalysator af te zetten op voorgevormde, gestructureerde reactorpakkingen. Met Ce-FER-gecoate reactorpakkingen zijn NOx-reductieexperimenten uitgevoerd op reële schaal.

Voor verder lezen:

* Critical topics in exhaust gas aftertreatment by Peter Eastwood, 2000

* Chemistry of diesel fuels ed. by Chunshan Song, Chang S. Hsu and Isao Mochida, 2000

* Development of zeolite catalysts for NOx reduction with NH3 in diesel exhaust gas by E. Ito, 1996

* Selective reduction reactions on oxidic catalysts by E.J. Grootendorst, 1994

* Copper based catalysts for CO oxidation and NO reduction by J.W. Bijsterbosch, 1993

Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter
Communicatie & Marketing Groep / TU Delft
tel.: 015 2785454
fax.: 015 2781855
GSM: 06 20408176