Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring

Nijmegen, 30 augustus 2002

PERSBERICHT

Jazzimprovisatie in meditatieve stijl

Klassiek ontmoet Jazz in slotconcert zomerserie

NIJMEGEN - Op dinsdag 10 september geven de Nijmeegse organist Berry van Berkum en saxofonist Gijs Hendriks in de Sint Stevenskerk een concert met geïmproviseerde muziek. In het finaleconcert van de Zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring zijn eigen composities voor orgel en saxofoon uitgangspunt voor improvisaties. Alles draait daarbij om de interactie. De twee reageren op elkaars muziek en de prachtige akoestiek van de Stevenskerk. Het concert begint om 20.30 uur. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting.

Van Berkum en Hendriks maken voor hun muziek gebruik van alles wat de Stevenskerk hen te bieden heeft. Ze starten het concert rond het historische koorogel en zetten hun programma voort richting Königorgel. Daarbij zal de ruimte die op iedere plek in de kerk weer andere effecten op het geluid heeft, als inspiratiebron dienen.
Orgel en saxofoon is een unieke combinatie in de wereld van de orgelconcerten. In de geschiedenis van de muziek is het pijporgel altijd in de klassieke muziek hoek ondergebracht, terwijl de saxofoon vooral werd geassocieerd met lichte muziek. Sinds saxofonist Gijs Hendriks op een jazzfestival met een organist een paar uur in een kerk speelde, liet de wereld van orgels en kerken hem niet meer los. De samenwerking met organist Berry van Berkum pakte uit tot een zeer goede combinatie omdat organist/pianist Van Berkum een gedreven improvisator is en goed onderlegd in het jazzgenre.
Een jaar geleden starten beide musici met de voorbereiding van een aantal concerten in kerken in Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Utrecht en Deventer. Vrije improvisaties leiden tot verschillende composities van beider hand. Hendriks hierover: 'Een kerkgebouw met haar akoestiek vind ik wel iets mystieks hebben, dat is toch een inspirerende omgeving. Spelende met orgel heb ik ondervonden dat we tot prachtige stiltes en bijzondere rust kunnen komen. Dat heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van een aantal nieuwe composities.' Van Berkum: 'De verschillende saxen die Hendriks bespeelt hebben schitterende akoestische effecten in de kerk. De muziek leeft enorm in de ruimte.' Na een achttal concerten in het vorig seizoen gaat het duo verder met een inmiddels uitgekristalliseerd programma op basis van eigen composities voor orgel en sopraan, alt, tenor- en baritonsaxofoon. Van Berkum en Hendriks zullen aan de hand van deze stukken uitgebreid improviseren. Interactie is daarbij het toverwoord. Hendriks: 'Als je gaat zitten improviseren met mekaar op een zinnig uitgangspunt, dan pas word je ook echt gedwongen naar elkaar te luisteren. Ook het publiek is daarmee gebaat. Die interactie is uitermate boeiend en interessant en verveelt nooit.' De musici spelen solistisch en als duo en hanteren verschillende stijlen zoals, vrije jazz, Zuid Amerikaanse latin en ballad.

De Nijmeegse musicus Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium in Arnhem en volgde interpretatie- en improvisatielessen. Hij is werkzaam als orgelsolist, jazzpianist, improvisator, componist en docent.
Gijs Hendriks (Utrecht) wordt beschouwd als de nestor van de Utrechtse jazzscene. Hij studeerde klarinet, en piano aan het Utrechts conservatorium. Als saxofonist, componist en arrangeur speelde hij samen met vele nationale in internationale bekendheden. Hij kreeg diverse prijzen voor zijn verdiensten in de jazzmuziek.

---

****
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, tel. 024-3788696