SENTER

Landelijk symposium over magnesium

Op 10 september vindt in Erasmus Expo- en Congrescentrum te Rotterdam een landelijk symposium plaats over magnesium. Op dit symposium 'Innovatie door Magnesium' spreken diverse (inter)nationale genodigden over de toekomstige toepassingen van lichte magnesiumlegeringen. Daarnaast zijn er science meets business-sessies waarmee de organisatie gesprekspartners met elkaar in contact brengt om kennis over magnesiumtechnologie uit te wisselen. Tevens biedt de dag onderzoekers die werkzaam zijn bij een universiteit of kennisinstelling de mogelijkheid onderzoeksvoorstellen met elkaar én de industrie voor te bespreken.

Het symposium is bedoeld voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die zich (gaan) bezighouden met het onderzoek naar de toepassing en nabewerking van magnesiumlegeringen als lichtmetaal. De organisatie verwacht vooral vertegenwoordigers uit de automotive-, transport-, metalectro- lucht- en ruimtevaartindustrie. Daarnaast zijn veel spelers uit de kennisinfrastructuur uitgenodigd die een mogelijke rol gaan spelen in de magnesiumtechnologie. Voor de onderzoeksvoorstellen die de deelnemers tijdens het symposium bespreken, kunnen universiteiten en kennisinstellingen subsidie aanvragen bij het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma (IOP) Oppervlaktetechnologie. Het IOP is een subsidieprogramma van het Ministerie van Economische Zaken dat fundamenteel strategisch onderzoek aan universiteiten en kennisinstellingen ondersteunt ter versterking van de Nederlandse economie. Bij projecten die voortkomen uit een IOP kunnen bedrijven deelnemen in begeleidingscommissies, waardoor een zekere inbreng in de projectvoortgang kan worden gegeven en het project op de voet gevolgd kan worden.

Het IOP Oppervlaktetechnologie
Binnen het IOP Oppervlaktetechnologie doen onderzoekers innovatief onderzoek naar de oppervlaktebehandeling van staal, aluminium en kunststoffen. Voor de periode 1993-2003 is door het Ministerie van Economische Zaken hiervoor EUR 13,4 miljoen beschikbaar gesteld. Dit budget is in de loop van deze periode via een tendersysteem verdeeld over projecten bij universiteiten en onderzoeksinstellingen. Momenteel zijn er 27 projecten gestart.
Naast het subsidiëren van specifieke projecten houdt het IOP Oppervlaktetechnologie zich ook bezig met netwerkvorming tussen de kennisinfrastructuur (universiteiten en onderzoekinstellingen) en de industrie.
Het IOP Oppervlaktetechnologie heeft de onderzoekslijn oppervlaktebehandeling van magnesium uitgezet. Informatie over de A4-tender van het deelprogramma magnesium (A4-ronde 15 september - 15 oktober 2002) vindt u op de website (www.senter.nl/iop-ot).

Meer informatie
Voor meer informatie over het symposium en/of het IOP Oppervlaktetechnologie kunnen belangstellenden contact opnemen met Henk-Jan Wiesenekker, programmacoördinator IOP Oppervlaktetechnologie, telefoon (070) 361 04 39, e-mail H.J.Wiesenekker@senter.nl, of kijken op: www.senter.nl/iop-OT.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Wilt u meer informatie over de subsidie- en kredietmogelijkheden van Senter dan kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 361 02 77.