Gemeente Amersfoort

Inspraakavond over nieuwe subsidieregeling amateurkunst

datum: 29 augustus 2002

De subsidieregeling amateuristische kunstbeoefening uit 1987 kent een aantal knelpunten. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een duidelijke en minder bewerkelijke regeling invoeren. Tijdens een inspraakavond op 10 september kunnen verenigingen voor amateurkunst en andere belangstellenden hierop reageren.

Op dit moment krijgen 54 verenigingen voor amateurkunst subsidie van de gemeente. Het college wil hiervoor een nieuwe subsidieregeling invoeren waarbij voor alle verenigingen dezelfde systematiek wordt gehanteerd. Ook wil het college de kunstzinnige vorming van zoveel mogelijk Amersfoorters stimuleren. De inhoudelijke sturing door de gemeente wordt beperkt en de verenigingen krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid voor het besteden van de subsidiebedragen. Verder wil het college een extra kwaliteitsimpuls geven aan activiteiten of samenwerkingsverbanden van verenigingen.

Onderdelen nieuwe subsidieregeling
De nieuwe regeling bestaat uit drie onderdelen: een basisbedrag, een bedrag voor de kosten van leiding en extra ondersteuning voor projecten die de kwaliteit bevorderen.
Door de nieuwe regeling krijgen de meeste verenigingen meer subsidie. 15 van de 54 verenigingen gaan erop achteruit, waarvan 7 meer dan 10%. Voor het jaar 2003 wil het college een overgangsregeling invoeren. Die regeling houdt in dat verenigingen in het overgangsjaar maximaal 10% minder subsidie krijgen dan de berekende subsidie volgens de oude regeling.

Inspraak
Op dinsdagavond 10 september 2002 geven wethouder De Wilde en het hoofd van de afdeling Cultuur een toelichting op de verschillende onderdelen van de nieuwe regeling. Zij zijn benieuwd naar de reacties van de aanwezigen. Deze avond wordt gehouden in De Observant, Stadhuisplein 7, en begint om 20.00 uur.
De conceptnota 'Toelichting beleidsregels structurele subsidie voor amateurkunstverenigingen' ligt ter inzage in de Informatiewinkel van de gemeente in De Observant. Hierop kan ook schriftelijk worden gereageerd. In verband met de vakantieperiode is dit mogelijk tot 1 oktober 2002. Reacties aan: burgemeester en wethouders, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort, of per e-mail: KLEZ@amersfoort.nl.