Mauritshuis

09 september 2002

Mauritshuis zeer verheugd met uitzonderlijke schenking

Kunstverzamelaar W. Baron Van Dedem schenkt 5 zeventiende-eeuwse meesterwerken aan het Mauritshuis
10 september t/m 27 oktober 2002

Op 9 september ontvangt de Stichting Vrienden van het Mauritshuis een spectaculaire schenking. Baron Van Dedem schenkt vijf zeventiende eeuwse topstukken uit zijn privé-collectie aan het Mauritshuis. De schilderijen (zie bijlage) vormen een schitterende aanvulling op de collectie van het Mauritshuis. Het betreft een van de belangrijkste schenkingen in de toch al rijke geschiedenis van het museum. De vijf schilderijen worden tot en met 27 oktober 2002 gepresenteerd in de Van der Weydenzaal, die voor de duur van de presentatie tijdelijk is omgedoopt in de Willem van Dedemzaal.

Keuze
De collectie Van Dedem telt ruim vijftig schilderijen (en een klein aantal tekeningen), van voornamelijk Noord-Nederlandse, maar ook enkele Vlaamse zeventiende-eeuwse kunstenaars. Uit de collectie werd na overleg tussen de verzamelaar en de directeur van het Mauritshuis een weloverwogen keuze gemaakt. Elk van de vijf schilderijen vult een lacune in de permanente collectie op. Het Stilleven met tazza uit 1636 van Pieter Claesz is een superieur voorbeeld van het werk van de schilder. Van Willem Kalf stond reeds lang een topstuk hoog op het verlanglijstje van het museum, dat slechts middelmatig werk van de schilder bezat. Met de schenking van Stilleven met fruit en glazen op een zilveren schaal gaat deze lang gekoesterde wens nu in vervulling. Van Frans Post heeft het museum een bruikleen van het Rijksmuseum uit zijn Braziliaanse tijd. Met het Braziliaans landschap is het museum nu tevens de trotse bezitter van een uitmuntend bewaard werk uit zijn Nederlandse periode. Het museum heeft enkele schitterende vroege winterlandschappen, o.a. van Hendrick Avercamp en Esaias van de Veld in zijn collectie, maar een subliem winterlandschap uit het midden van de zeventiende eeuw ontbrak nog. Met het 1653 gedateerde IJsgezicht bij Arnhem van Salomon van Ruysdael bezit het museum nu ook een ongeëvenaard klassiek winterlandschap. Dansende boeren voor een herberg van Roelant Saverij tenslotte, vormt een welkome aanvulling op de kleine maar uitgelezen collectie Vlaamse schilderijen in het museum.

Deze 5 meesterwerken zullen na 27 oktober terugkeren naar Engeland waar ze voor de duur van zijn leven aan Van Dedem in bruikleen worden afgestaan.
Het gemeenschappelijke verzamelgebied van verzamelaar en Mauritshuis, het karakter van het museum dat altijd de intieme sfeer van een particulier woonhuis heeft behouden, de uitgelezen kwaliteit van de collectie en de constante aandacht voor conservering en restauratie zijn de belangrijkste drijfveren geweest om het Mauritshuis tot nieuwe eigenaar uit te kiezen.

W. Baron Van Dedem
Van Dedem (Vught 1929), reeds lang woonachtig in Engeland, studeerde rechten in Utrecht, was verbonden aan het familiebedrijf de Steenkolen Handelsvereniging en richtte in 1969 een eigen internationale maatschappij in creditcards op. Sedert jaren is hij een alom bekende op het gebied van kunst en antiek. Zijn belangstelling voor de zestiende en zeventiende-eeuwse kunst werd in de jaren vijftig gewekt op de toenmalige Kunst- en Antiekbeurs in Delft. Vanaf 1976 is Van Dedem actief gaan verzamelen, nadat hij al eerder enkele aankopen had gedaan. In de loop van de tijd perfectioneerde Van Dedem zijn smaak en ontwikkelde hij zich tot een connaisseur. De collectie groeide gestaag en kreeg internationale erkenning en waardering. Geregeld zijn schilderijen uit zijn collectie op tentoonstellingen in Europa aan te treffen.
Ondanks zijn verblijf in Engeland heeft Van Dedem zich altijd actief voor de Nederlandse kunstwereld ingezet. Zo was hij jarenlang bestuurslid van het Museum Boijmans van Beuningen en van de Vereniging Rembrandt. Sinds 1998 is hij voorzitter van The European Fine Art Foundation die de jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht organiseert.

100 jaar schenkingen en legaten aan het Mauritshuis De verzameling van het Mauritshuis is grotendeels rijkseigendom. Toch dankt het museum de meeste schilderijen aan schenkingen en legaten van particulieren. De basis van de museumcollectie wordt gevormd door de privé-verzameling van stadhouder Willem V. In 1816 werden diens schilderijen op initiatief van zijn zoon, koning Willem I, een openbaar toegankelijke collectie. In 1821 verhuisden de schilderijen van de Galerij Prins Willem V naar het Mauritshuis. In de geschiedenis van het museum zijn de grote legaten van Arnoldus Andries des Tombe (1818-1902) en oud-directeur Abraham Bredius (1855-1946) onbetwiste hoogtepunten. Topstukken als Vermeers Meisje met de parel (legaat Des Tombe) of Rembrandts Homerus (legaat Bredius) zijn niet meer weg te denken uit de collectie. Onder de vele schenkers en legatoren verdienen verder met name Sir Henri Deterding (1866-1939) en mevrouw Thurkow-van Huffel (1900-1987) vermeld te worden.

Themawandeling voor jong en oud
Ter gelegenheid van de schenking door Willem Baron van Dedem zijn er twee thema wandelingen gemaakt. Voor de volwassen bezoeker is met speciale tekstbordjes aangegeven welke schilderijen in de afgelopen 100 jaar door schenkingen en legaten aan de collectie zijn toegevoegd. Voor de jeugd (13-16 jaar) is er een gulle gevers wandeling met vragen en opdrachten over schilderijen die op een bijzondere manier in de collectie terecht zijn gekomen. Deze themawandeling is van de website te downloaden of gratis verkrijgbaar aan de kassa.

Publicaties
Gelijktijdig met de presentatie verschijnt een Engelstalige catalogus van de Collectie Van Dedem, geschreven door de gerenommeerde Amerikaanse kunsthistoricus Peter Sutton.
Uitgeverij: Francis Lincoln Publishers, ISBN 0-7112-2010-7. De Mauritshuis in focus verschijnt met een themanummer dat geheel gewijd is aan de Van Dedem Schenking (vanaf 10 september in de museumwinkel).

Pers
Voor de pers is een cd-rom met de 5 afbeeldingen en het themanummer Mauritshuis in focus op aanvraag beschikbaar.

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Pom Verhoeff-Emanuel
Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: verhoeff.p@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl