Gemeente Bedum


MEDEDELINGEN 4 SEPTEMBER 2002 vaccinatie meningokokken C
Op 11 september aanstaande worden kinderen van 6 tot en met 14 jaar uit de gemeenten Bedum, Eemsmond, Loppersum en Ten Boer ingeënt tegen meningokokken-C (`hersenvliesontsteking'). Als uw kind in die leeftijdscategorie valt, dan heeft hij of zij daarvoor inmiddels een oproep ontvangen.
Het is mogelijk dat uw kind wel in de leeftijdsgroep valt, maar geen oproep heeft ontvangen. In dat geval kan uw kind toch gevaccineerd worden. U kunt zich op woensdag 11 september aanstaande melden in sporthal De Beemden op het sportcomplex in Bedum. De Beemden is van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur geopend. U meldt zich daar bij de receptie. Daar wordt u verwezen naar het administratieloket, waar u een blanco oproepkaart ontvangt. Zorgt u er wel voor dat deze oproepkaart wordt getekend door diegene die het voogdijschap heeft over uw kind.
Als u nog vragen heeft over de vaccinatiecampagne kunt u bellen met het speciaal daarvoor opengestelde informatienummer (050) 311 44 50. Bereikbaar tijdens werkdagen van 10.00 uur tot 16.30 uur.

VERKEERSMAATREGELEN

Tijdens de inentingen in De Beemden wordt een flinke verkeersdruk verwacht in het Noordwestelijke deel van het dorp. Naast kinderen uit de gemeente Bedum worden ook kinderen uit de gemeenten Eemsmond, Loppersum en Ten Boer in Bedum gevaccineerd. Om een vlotte verkeersafwikkeling te verzekeren, wordt een aantal maatregelen getroffen. Die treft u hieronder aan.

* de groenstrook aan de Parallelweg langs de spoorlijn vanaf Boterdiep WZ tot het station wordt ingericht als tijdelijke parkeerplaats.

* De parkeergelegenheid bij sportcomplex De Beemden is eveneens beschikbaar.

* Zowel op de tijdelijke parkeerplaatsen als op de parkeergelegenheid bij De Beemden zal personeel aanwezig zijn dat doorverwijst en informeert.

* De `afvoer' van auto's die bij De Beemden hebben geparkeerd, verloopt via de doorgang naar de De Ruijterstraat/Karel Doormanstraat nabij het voetbalgebouw;
In een aantal straten in de omgeving worden tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen (parkeerverboden/éénrichtingsverkeer). Welke dat zijn, leest u hieronder.

* Langs de Lijn en de Sportlaan worden beide éénrichtingsverkeer. De straten kunnen alleen vanaf de Stationsweg worden bereden. In beide straten komt verder een parkeerverbod voor beide zijden van de weg.

* De Parallelweg tussen Boterdiep Wz en de spoorwegovergang in de Lageweg wordt éénrichtingsverkeer. De weg is alleen vanaf Boterdiep Wz te berijden.

* De Stationsweg, tussen de splitsing met de Wilhelminalaan en de Parallelweg, krijgt een parkeerverbod voor beide zijden van de weg.

* De Karel Doormanstraat wordt éénrichtingsverkeer. De straat wordt vanaf de splitsing met de Stationsweg voor verkeer afgesloten. In die straat komt een parkeerverbod voor beide zijden van de weg.
* De de Ruijterstraat wordt eveneens éénrichtingsverkeer. De straat wordt vanaf de splitsing met de Thedemastraat voor verkeer afgesloten. Ook hier komt een parkeerverbod voor beide zijden van de straat.

* De parkeerverboden en het éénrichtingsverkeer worden op 11 september om 8.30 uur van kracht. Verwacht wordt dat de maatregelen rond het einde van de middag kunnen worden opgeheven.

Hoewel de gemeente meent dat met bovenstaande maatregelen een vlotte verkeersdoorstroming is verzekerd, kunnen opstoppingen en enige overlast in het noordwestelijke deel van het dorp niet worden uitgesloten. Wij vragen daarvoor begrip.
Inwoners van Bedum die op 11 september naar De Beemden moeten, wordt aangeraden zoveel mogelijk van de fiets gebruik te maken of met buren of kennissen te carpoolen. Bewoners van Zuidwolde, Noordwolde en Onderdendam kunnen verder met het openbaar
Vervoer bij De Beemden komen.

open monumentendag

Ook dit jaar wordt er in de gemeente Bedum weer aandacht besteed aan de landelijke Open Monumentendag. Die dag wordt op 14 september aanstaande gehouden. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Onderdendam. Hier kunnen verschillende panden worden bezichtigd. Het gaat om de volgende panden:

* Achterweg 4. Een voormalige bakkerij. Het winkelgedeelte is nog goeddeels in originele staat;

* Middelstumerweg 1. Voormalige `herberg met regtsaal en cachot'. Het pand is zowel van binnen als van buiten in oude luister hersteld.

* Waterschapshuis. Het oudste deel van het waterschapshuis stamt uit het begin van de 17e eeuw. Het naastgelegen koetshuis is eveneens opengesteld. Hierin wordt op 14 september een demonstratie glas-in-lood zetten verzorgd.

* NH-kerk, Uiterdijk. De kerk stamt uit 1840. In het kerkgebouw bevindt zich een orgel uit 1841. Het orgel werd gebouwd door Gerhard Willem Lohman, telg uit een beroemd orgelbouwersgeslacht. Vanaf 12.00 uur zal dit orgel regelmatig worden bespeeld.
* Molenromp, Uiterdijk. In dit molenrestant geven vertegenwoordigers van de `Molenstichting Onderdendam' uitleg over de restauratieplannen.

* Gereformeerde kerk, Bedumerweg. Dit kerkgebouw is opgetrokken in de befaamde `Amsterdamse school-stijl'.

Tijdens de Open Monumentendag liggen twee historische binnenvaartschepen afgemeerd aan de Uiterdijk. Het betreft het motorschip `Gudrun' uit 1923 en de tjalk Anna Sophia. De schippers zullen belangstellenden vertellen over het leven aan boord in vroeger dagen.
De Open Monumentendag in Onderdendam begint om 11.00 uur. Vanaf dat tijdstip kunt u een routebeschrijving en een button ophalen in dorpshuis Zijlvesterhoek. Met die button krijgt u toegang tot de opengestelde panden. De dag eindigt om ongeveer 17.00 uur. Ook in Bedum en Noordwolde wordt aandacht besteed aan de Open Monumentendag. In Bedum is de historische Walfriduskerk aan de Grotestraat van 11.00 tot 17.00 voor het publiek te bezichtigen. In Zuidwolde is de NH-kerk voor het publiek opengesteld. De kerk werd enige jaren geleden grondig gerestaureerd.
In Noordwolde is de NH-kerk met de karakteristieke `siepel' opengesteld. Ook het orgel van deze kerk wordt vanaf 12.00 uur met regelmaat bespeeld. Verder wordt er geld ingezameld voor de hoognodige restauratie van het historische orgel.
De Open Monumentendag wordt onder meer georganiseerd door de Historische Vereniging gemeente Bedum, in samenwerking met de gemeente. Zie ook de website van de Historische Vereniging.

inspraakbijeenkomst

Op donderdag 17 september aanstaande wordt in hotel 't Gemeentehuis, Grotestraat 2 in Bedum, een informatie- en inspraakbijeenkomst gehouden over het concept-`Basisplan detailhandel'. Het plan wordt in deze bijeenkomst gepresenteerd en toegelicht. Bezoekers van de bijeenkomst kunnen op de plannen reageren.
Het basisplan detailhandel is een vervolg op het in 2000 uitgebracht Ruimtelijk Economisch Onderzoek (`REO') waarin het winkelbestand in de kern Bedum werd doorgelicht en waarin aanbevelingen werden gedaan om te komen tot optimalisering van de bewinkeling in het dorp. In het basisplan wordt de toekomstige winkelstructuur in Bedum nader uitgewerkt.
De inspraakreacties zullen worden verwerkt, waarna het plan behandeld wordt in de vergadering van de raadscommissie VROM van 2 oktober. De gemeenteraad behandelt het plan op 17 oktober aanstaande. Het plan ligt voor belangstellenden ter inzage op de afdeling VROM van de gemeente (Schoolstraat 1, Bedum) en in de openbare bibliotheek aan de Kapelstraat in Bedum.
De bijeenkomst van 17 september begint om 19.30 uur.

Chemokar

Op 9, 10 en 11 september komt de chemokar weer naar Bedum. Hier kunt u uw chemisch afval aanbieden. U kunt ook zogenaamd `klein wit- en bruingoed' bij de kar kwijt. Zaken als afgedankte mixers, koffiezetapparaten, krultangen, waterkokers en elektrische gereedschappen kunt u bij het personeel van de chemokar inleveren. Dit is gratis !
Er wordt weer gewerkt met verschillende haltes. De chemokar komt hier gedurende een bepaalde tijd te staan. Waar de chemokar op welk tijdstip staat leest u hieronder.

MAANDAG 9 SEPTEMBER

* 08.30-09.15 uur: Bedum, marktterrein De Vlijt
* 09.15-10.00 uur: Bedum, hoek Reiger/Merel (wijk Ter Laan)
* 10.15-11.00 uur: parkeerplaats Waldadrift/De Eiken (t.o. Madelief)
* 11.00-11.45 uur: Bedum, parkeerplaats Waldadrift (t.o. vijver)
* 12.15-13.00 uur: Bedum, doorsteek De Roterij/Schoolstraat (t.o. uitvaartcentrum)

* 13.00-13.45 uur: Bedum, hoek de Lijnbaan/Ommelanderdrift
DINSDAG 10 SEPTEMBER

* 08.30-09.15 uur: Bedum, Emmalaan/Schultingastraat
* 09.15-10.00 uur: Bedum, Karel Doormanstraat (t.o. Witte de Withstraat)

* 10.15-11.00 uur: Sportlaan (Langs de Lijn)
* 11.00-11.45 uur: Bedum, Kapelstraat (parkeerplaats De Meenschaar)
* 12.15-13.00 uur: Bedum, Prof. Mekelstraat (parkeerplaats Trefcentrum)

* 13.00-13.45 uur: Bedum, Burchtstraat (parkeerplaats Shoppyland)
* 13.45-14.15 uur: Bedum, hoek Kerkuil/Bosuil
WOENSDAG 11 SEPTEMBER

* 08.30-09.00 uur: Onderdendam, dorpshuis Zijlvesterhoek
* 09.00-09.30 uur: Onderdendam, Beckeringhstraat (zuidkant)
* 09.30-10.00 uur: Onderdendam, hoek Bedumerweg/Van Roijenstraat
* 10.30-11.00 uur: Noordwolde, De Woldstee

* 11.05-11.35 uur: Zuidwolde, hoek Van
Starkenborgstraat/Tuinbouwstraat

* 11.35-12.05 uur: Zuidwolde, plein Pastorielaan
* 13.00-13.30 uur: Zuidwolde, verenigingsgebouw Irene
N.B. Als gevolg van gewijzigde regelgeving is het voor bewoners van het buitengebied helaas niet meer mogelijk de chemokar `aan huis' te bestellen. Als u in het buitengebied woont, kunt u gebruik maken van de halteplaatsen die hierboven worden genoemd.
Bent u slecht ter been ? Neemt u dan uiterlijk op maandag 9 september, voor 11.00 uur, contact op met de gemeente (050-3018218). De chemokar komt dan in principe op de woensdag bij u langs. De chemokar gemist ? Dan kunt u op zaterdag 14 september a.s. van 10.00 tot 12.00 uur terecht bij Openbare Werken aan de Industrieweg 15 in Bedum.

stremming Trekweg Winsum-Onderdendam v.v.

In verband met asfalteringswerkzaamheden op de Trekweg Winsum-Onderdendam v.v. in de periode 29 augustus 2002 tot en met 11 september 2002 zal het doorgaande verkeer overlast ondervinden als gevolg van genoemde werkzaamheden.

Het doorgaande verkeer zal volledig gestremd zijn op 10 en 11 september 2002 of zoveel langer of korter als voor de werkzaamheden benodigd is.

stremming verkeer

Op zaterdag 7 september 2002 wordt tussen 15.00 en 17.00 uur de hardloopwedstrijd de "10 mijl rondom de Schaive Toorn van Bedum" te Bedum gehouden.
Deze wedstrijd vindt plaats op het volgende parcours: Grotestraat - Bazuinslaan - Heemweg - St. Annerweg - Thesingerweg - St. Annerweg - rotonde St. Annerweg - Leeuwerik - wandelpaden Ter Laan - Zevenbruggetjesweg - Ter Laan - Grotestraat - 1e Dwarsstraat - Plantsoenstraat - Grotestraat.
Daarom zijn deze wegen tussen 14.00 uur en 18.00 uur afgesloten voor (doorgaand) autoverkeer. De St. Annerweg is voor het gedeelte tussen de rotonde en de Eemshavenweg tussen 14.00 - 18.00 geheel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Omleidingsroutes worden door middel van bebording aangegeven. Fietsers en bromfietsers kunnen wel gebruik blijven maken van het fietspaden langs de St. Annerweg.

melding bouwvoornemen

De volgende melding bouwvoornemen is de afgelopen periode bij burgemeester en wethouders ingediend:
27-08-2002 Het plaatsen van een tuinhuisje aan Merel 34 te Bedum. De melding ligt op afdeling VROM (Bouw- en woningtoezicht), Schoolstraat 1 te Bedum, ter inzage.

aanvraag sloopvergunning

De volgende aanvraag om een sloopvergunning is de afgelopen periode bij burgemeester en wethouders ingediend:
27-08-2002 Het slopen van een voorhuis aan Noordwolderweg 9 te Noordwolde.
De aanvraag ligt op afdeling VROM (Bouw- en woningtoezicht), Schoolstraat 1 te Bedum, ter inzage.
26-08-2002 Het plaatsen van een toegangshek nabij Bosweg 1 te Onderdendam.
27-08-2002 Het plaatsen van een schuur aan Lageweg 1 te Bedum. 28-08-2002 Het gewijzigd uitvoeren van bouwvergunning 20020113 vergroten van een woning aan De Lijnbaan 84 te Bedum.