Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

"Uitblijven klimaatbeleid is onverantwoordelijk." Milieudefensie biedt Kamerleden laarzen aan

Amsterdam, 10 september 2002 - Milieudefensie biedt woensdag 11 september de leden van de Tweede Kamer 150 paar laarzen aan. Als de regering niet snel komt met nieuw klimaatbeleid, krijgen we in Nederland binnenkort immers natte voeten. Klimaat-veran-dering is een ernstig milieuprobleem, zo blijkt ook uit de Milieubalans, die het RIVM diezelfde middag presenteert. Milieudefensie vraagt zich af of deze regering het klimaatprobleem wel serieus neemt.

Waar klimaatverandering toe leidt konden we deze zomer zien: noodweer en overstromingen hebben grote delen van Europa ontregeld. Ook Nederlandse waterbeheerders en boeren zullen in toenemende mate te maken hebben met wateroverlast. Het gevolg is grote ecologische en economische schade. Luuk Heijlman, campagneleider energie en klimaat van Milieudefensie: "Maatregelen tegen klimaatverandering zijn geen luxe. Het uitblijven van een gedegen klimaatbeleid is onverantwoordelijk. Daarmee zadelen we de toekomstige generaties op met door ons veroorzaakte klimaatschade."

Volgens cijfers van het CBS is de uitstoot van CO2 in Nederland het afgelopen jaar duidelijk toegenomen, en dat terwijl de economie stagneerde. Deze trend moet worden gekeerd. Nederland heeft in het kader van het Kyotoverdrag de verplichting op zich genomen om de Nederlandse uitstoot van CO2 met 20 megaton omlaag te brengen. Het klimaatbeleid van de vorige regering bood echter al onvoldoende garantie dat Nederland deze reductiedoelstelling zou halen. Heijlman: "De huidige regering heeft dat toch al karige beleid verder uitgekleed. Het kwartje van Kok wordt afgeschaft evenals subsidies op minder milieubelastende auto's en apparaten. Tegelijk gaat de regering ecotax heffen op schone stroom. Het is volstrekt onduidelijk hoe deze regering het klimaatbeleid dan wel denkt in te vullen."

Wat: aanbieding 150 paar regenlaarzen aan de leden van de Tweede Kamer
Datum: 11 september
Tijd: 14.00 - 17.00 uur Waar: ingang van het Tweede-Kamergebouw, Plein, Den Haag

Noot voor de fotoredactie: De actievoerders van Milieudefensie zijn gekleed in gele regenpakken. De 150 paar laarzen worden in een lange rij opgesteld bij de ingang van het Tweede Kamergebouw.



Vereniging Milieudefensie