Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 30-08-2002
Onderwerp: Belastingen

Werk aan de winkel voor behoud van een financieel gezonde stad

College heeft het voornemen ruim ¤ 4 miljoen te bezuinigen

Het financiële perspectief van de gemeente Zwolle lijkt met het aantreden van het nieuwe kabinet er niet gunstiger op te worden. Ook moet de gemeente rekening houden met de verslechterende economische situatie in het land. Daarom doet het college een voorstel om maatregelen te treffen om de financiële positie van de gemeente Zwolle gezond te houden. Het college van B. en W. gaat ervan uit dat de begroting sluitend moet zijn en dat nieuw beleid ook doorgang moet vinden. In het collegeprogramma werd uitgegaan van een bezuiniging tot een bedrag van 1,2 miljoen euro. Nu wordt een bedrag van ruim ¤ 4 miljoen euro voorgesteld. De maatregelen zijn een voornemen van het college om het tekort op deze manier op te lossen. In de begrotingsbehandeling van 2003 in november worden de daadwerkelijke bedragen vastgesteld. Welke financiële gevolgen het regeerakkoord daadwerkelijk voor de gemeente Zwolle met zich meebrengt, is nog onduidelijk. De septembercirculaire van het rijk moet hierover duidelijkheid verschaffen.

In de financiële paragraaf van het collegeprogramma is als indicatie aangegeven om voor de periode tot en met 2006 5,2 miljoen euro structureel beschikbaar te stellen om:


* bestaand beleid voort te zetten en daarbij knelpunten te kunnen oplossen;

* plannen waar al een (principe) besluit over is genomen af te maken en;

* onverwachte zaken, die altijd opduiken en waar de gemeente op moet reageren, te kunnen uitvoeren.

Om de in het collegeakkoord voorziene ¤ 5,2 miljoen nieuw beleid intact te houden zal door de verslechterende ontwikkelingen (regeerakkoord, economische ontwikkelingen, ect.) in plaats van ¤ 1,2 miljoen naar ruim ¤ 4 miljoen te bezuinigen. Dit plaatst de uitwerking van het collegeprogramma in een ander licht. Hierbij handhaaft het college van B. en W. het uitgangspunt dat de begroting sluitend moet zijn.

Het college gaat ervan uit dat het bedrag van ¤ 5,2 miljoen moet worden verhoogd naar ruim ¤ 8 miljoen. De dekking voor dit bedrag wordt gezocht in:


* hogere inkomsten OZB (conform het collegeprogramma) tot een bedrag van ¤1,7 miljoen;

* hogere inkomsten door tarieven kosten dekkend te maken (conform het collegeprogramma) tot een bedrag van ¤ 1,2 miljoen;
* besparingen door efficiëncy verbetering (conform het collegeprogramma) tot een bedrag van ¤ 1,2 miljoen en;
* bezuinigingen tot een totaal bedrag van ruim ¤ 4 miljoen.
Gevolgen regeerakkoord
De septembercirculaire van het rijk moet duidelijkheid verschaffen over de concrete gevolgen van rijksbeleid voor de financiële huishouding van de gemeente. Wel zijn een paar relevante elementen te noemen. De nieuwe regering heeft het voornemen te korten op bijvoorbeeld de WIW en ID-banen, bijstandverleningen en op de voortgang Grotestedenbeleid. Ook heeft de regering het plan op gevat om de OZB af te schaffen. Deze plannen kunnen nadelige gevolgen hebben voor Zwolle. Kansen zijn er ook. De kansen voor de gemeente liggen op het terrein waar de regering zelf de nadruk op legt, zoals veiligheid, onderwijs, mobiliteit en zorg. Grote verwachtingen zijn daar niet van, omdat het vooral gaat om beleidsintensiveringen waar de gemeente niet in kan delen, zoals salarissen onderwijs en meer rijkswegen. Alleen op het thema veiligheid kan misschien extra inzet van middelen worden verwacht vanuit Den Haag waar de gemeente Zwolle in kan delen.

Zie ook:
In- en doorstroombanen
Onroerende zaakbelastingen
Werkervaringsplaatsen (WIW-WEP)

Bron: Communicatie
Datum van 30-08-2002 tot 12-09-2002