Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

10 september 2002
Murco Mijnlieff
023-5113866
107/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

Haarlem (bijna) weer een Rijksmonument rijker.
Orgel in de St. Josephskerk voorgedragen als Rijksmonument

De gemeente gaat het orgel in de St. Josephskerk aan de Jansstraat voordragen voor de status van Rijksmonument. Dit voorstel wordt op woensdag 11 september in de gemeenteraad behandeld.

Het orgel is van 3 verschillende orgelbouwers uit de 19de en begin 20ste eeuw: Lindsen, Van Den Brink en P.J. Adema. Ze hebben elk hun eigen bijzonderheden aan dit instrument meegegeven. Maar vooral orgelbouwer P.J. Adema heeft het meest nadrukkelijk zijn stempel op dit instrument gezet. Met behoud van de oorspronkelijke rijk versierde kast en enkele andere onderdelen wist hij hier een instrument met een bijzonder gave klank te maken. Haarlem heeft nog twee andere orgels van Adema: die van de kathedrale basiliek van St. Bavo aan de Westergracht en van de St. Antoniuskerk aan de Groenmarkt.

Het voorstel om het een rijksmonument te maken wordt op 11 september in de gemeenteraad behandeld. Daarna gaat het advies naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deze beslist uiteindelijk of het orgel op de rijksmonumentenlijst komt.

Orgelstad Haarlem
Orgels zijn in Haarlem rijk vertegenwoordigd. Het orgel van de oude Bavo is internationaal vermaard en dat van de nieuwe Bavo is één van de grootste instrumenten van ons land. Het Adema-orgel van de St. Josephskerk heeft zijn eigen kwaliteiten die door drie roemruchte bespelers in het recente verleden tot klinken zijn gebracht: Nicolaas Andriessen, Hendrik Andriessen en Albert de Klerk. Vooral Hendrik Andriessen schreef speciaal met de mogelijkheden van dit instrument vele composities. Het resultaat daarvan is nog altijd te horen want deze composities zijn door Albert de Klerk gespeeld op het orgel van de St. Josephskerk en op cd vastgelegd.