NIPO

Amerikaans beleid krijgt veeg uit de pan

De Amerikaanse buitenland-politiek krijgt van veel landen een veeg uit de pan. Dit blijkt uit Voice of the People-onderzoek dat Gallup International in 36 landen heeft uitgevoerd. In maar liefst 23 landen is men van mening dat de buitenland-politiek van Bush meer negatieve dan positieve invloed uitoefent op het eigen land. In Nederland, waar het onderzoek is uitgevoerd onder auspiciën van het NIPO, is bijna de helft van de bevolking (47%) van mening dat de Amerikaanse politiek het eigen land negatief beïnvloedt.

Slechts 15% van de Nederlanders is de mening toegedaan dat de Amerikaanse politiek een positieve uitwerking heeft op het eigen land. Met dit percentage behoort Nederland tot de meest kritische landen in Europa. Alleen in Portugal (14%), Rusland (12%), Zwitserland (11%), Finland (8%) en Oostenrijk (5%) is dit aandeel lager. Overigens denkt 42% van de Amerikanen dat het eigen beleid een positief effect heeft op andere landen. In de 'rest van de wereld' is men beduidend sceptischer: 43% van de ondervraagden noemt de invloed van Amerika negatief. Alleen in Zuid- en Noord-Amerika, alsmede in Afrika, is men over het algemeen redelijk te spreken over de invloed van de Amerikaanse politiek op het eigen land.

Rechten van terroristen
Mondiaal zijn twee op de drie ondervraagden (65%) het er niet mee eens dat terroristen dezelfde rechten verdienen als andere criminelen. In Nederland ligt dit aandeel zelfs nog iets hoger: 71%. Alleen in Afrika zijn de meningen erg verdeeld: 51% van de ondervraagden in Afrika meent dat terroristen dezelfde rechten verdienen als andere criminelen, 47% is het daar niet mee eens. De Israëlische bevolking is van alle ondervraagden het meest uitgesproken in haar mening: 87% is het er niet mee eens dat terroristen dezelfde rechten verdienen als andere criminelen.

Aanpak van het terrorisme
Meer dan de helft van de 28.000 ondervraagden ter wereld (54%) denkt dat militair ingrijpen de meest effectieve manier is om het terrorisme te bestrijden. Twee op de vijf wereldburgers (40%) is het daar niet mee eens. De meeste steun voor militair ingrijpen is er in Afrika (62%), Noord- en Zuid-Amerika (58%) en in Oost- en Centraal-Europa (58%). In de Verenigde Staten is 59% het ermee eens dat militair ingrijpen het meeste effect zal sorteren. De steun voor militair ingrijpen is het grootst in Israël (65%). In de Europese Unie zijn de meningen verdeeld: 47% is van mening dat militair ingrijpen de meest effectieve methode is, 49% denkt van niet. In Nederland zijn de verhoudingen duidelijker: 50% heeft hoge verwachtingen van militair ingrijpen, 42% heeft dat niet.

Methode: Homebus. Het veldwerk heeft plaatsgevonden in de laatste twee weken van juli 2002 (n=531 in Nederland), onderzoeksnummer: B1914. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020 522 54 79) of r.frerichs@nipo.nl of Peter Hesta (020 522 58 62) of p.hesta@nipo.nl

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: Gallup International/NIPO vermelden.