Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/109

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

10 september 2002

Nr. 02/109

Voorlichting aan bewaker van drugskoerier schiet tekort

De Arbeidsinspectie heeft een klacht van FNV Bondgenoten over de werkomstandigheden van uitzendkrachten die drugskoeriers bewaken, gedeeltelijk gegrond verklaard. De voorlichting en het onderricht aan de uitzendkrachten die het beveiligingsbureau heeft ingehuurd, is onvoldoende. Hierin heeft de bond gelijk, aldus de inspectie. Van een verschil in beloning met vaste krachten, zoals FNV veronderstelde, is volgens de Arbeidsinspectie nauwelijks sprake.

De klacht van FNV betreft de arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten die toezicht houden in de Nooddetentiecentra voor drugskoeriers in Roermond en Zeist. Hiervoor is een beveiligingsbedrijf ingeschakeld, dat de centra bemant met vaste medewerkers en uitzendkrachten. De uitzendkrachten zijn door gebrek aan scholing niet op hun taak toegerust, aldus de klacht van de FNV.

Volgens de Arbeidsinspectie schort het met name aan trainingen in het omgaan met agressie en geweld. De detentietoezichthouders volgen een technische cursus van drie dagen, waarin de nadruk ligt op celinspectie, het om- en afdoen van handboeien en het onderzoek aan lichaam en kleding.

De Arbeidsinspectie heeft het betrokken beveiligingsbedrijf een 'eis tot naleving' gesteld: het bedrijf moet voldoen aan de Arbeidsomstandighedenwet, die bepaalt dat het onderricht moet zijn aangepast aan de taken. Het beveiligingsbedrijf heeft het recht tegen de eis tot naleving bezwaar aan te tekenen.