Gemeente Amsterdam

|
Ziekteverzuim Amsterdam eerste halfjaar 2002 gedaald

Ziekteverzuim Amsterdam eerste halfjaar 2002 gedaald

Het ziekteverzuim van de gemeente Amsterdam is in de eerste helft van 2002 gedaald naar 7,8 procent. De eerste helft van 2001 was dit nog 8,8%. Daarmee ligt de gemeente op koers om de doelstelling voor 2002 (8%) te realiseren. De gemeente wil het gemiddelde ziekteverzuim van 9,2 procent in 2000 terugbrengen naar 6 procent in 2004.

In de eerste helft van dit jaar is het verzuim bij 24 diensten van de gemeente Amsterdam gedaald. Bij zeven diensten is sprake van een daling van meer dan 2 procent. Daarnaast zitten 15 diensten in de eerste helft van dit jaar ruim onder hun doelstelling voor het jaar 2002. Extra aandacht voor de bestrijding van ziekteverzuim heeft dus duidelijk versneld resultaat opgeleverd.

Besparing van een miljoen euro
Als het ziekteverzuimpercentage in de eerste helft van 2002 wordt afgezet tegen het verzuimpercentage in dezelfde periode in 2001, blijkt het verzuimpercentage 1% gedaald te zijn. Deze daling is groter dan hetgeen men op basis van normale fluctuaties mag verwachten. Bij een daling van 1% gaat het om 45 arbeidsplaatsen (bij volledige bezetting), dat betekent een besparing van circa 1 miljoen euro.

Gemeenschappelijke aanpak Ziekteverzuimbeleid
De gemeente Amsterdam heeft in oktober 2001 een aantal maatregelen genomen om het ziekteverzuim omlaag te brengen. Afgesproken is voor de gemeente Amsterdam in 2004 een gemiddeld verzuim van 6 procent te realiseren via de tussenstappen 8 procent in 2002 en 7 procent in 2003. Voor de diensten zijn afzonderlijke doelstellingen vastgesteld.

Maatregelen om het ziekteverzuim omlaag te brengen:
* Directeuren worden afgerekend op de resultaten van het ziekteverzuim

* Bestuurlijke verantwoordelijkheid en betrokkenheid
* Inzet van de bedrijfsartsen om zich gericht mee te werken aan het terugdringen van het ziekteverzuim

* Jaarlijks twee themabijeenkomsten voor directeuren, hoofden Personeel en Organisatie en bedrijfsartsen

* Het ontwikkelen van instrumenten om het management te ondersteunen
* Intensieve betrokkenheid van alle partijen (directie, management, bedrijfsarts, leden van OR) bij het terugdringen van het verzuim
* Het uitvoeren van pilots om het langdurig verzuim dat wordt veroorzaakt door psychosociale problematiek terug te dringen.

Amsterdam, 9 september 2002 Marleen Nieuwenhuis ^


-

© gemeente Amsterdam - 10-09-2002