Rijksuniversiteit Groningen

Zelfbeoordelingsvragenlijsten voor het vaststellen van problemen in het interpersoonlijke functioneren

Bij psychiatrische aandoeningen wordt meestal vooral gedacht aan de bij de verschillende diagnoses horende symptomen, zoals depressie, angst, wanen of hallucinaties. Toch zijn die symptomen niet altijd de belangrijkste reden om hulp te zoeken. Vaak wordt die beslissing pas genomen als de problemen in de dagelijkse omgang met anderen zo groot worden dat hulp niet langer kan uitblijven. Bovendien blijft het onvermogen om sociaal goed te kunnen functioneren regelmatig bestaan, ook nadat de meeste symptomen zijn verdwenen. Bij een chronisch verloop van de aandoening is dit zelfs een kenmerkend aspect.

Binnen het Rob Giel Onderzoekcentrum bestaat een jarenlange ervaring in het beoordelen van het sociale functioneren van psychiatrische patiënten. Tot voor kort gebeurde dat door middel van interviews. Omdat die methode weliswaar zeer informatief, maar ook nogal arbeidsintensief is, werd besloten een standaard vragenlijst te ontwikkelen. Het invullen van de Groningse Vragenlijst over Sociaal Gedrag (GVSG) kost een patiënt ongeveer twintig minuten. De zo verzamelde informatie geeft een goede indruk over iemands functioneren in de dagelijkse omgang met gezin, familie, vrienden, collega's, enzovoorts.

De GVSG kan gebruikt worden voor onderzoek en voor de hulpverlening. De informatie uit de ingevulde lijst is een goed uitgangspunt om in een gesprek met de patiënt te bezien waar de grootste problemen liggen. Samen kan dan besloten worden of, en zo ja op welke terreinen, ondersteuning moet worden gegeven.

Titel

Groningse Vragenlijst over Sociaal Gedrag

Auteurs

A. de Jong en P.M. van der Lubbe

Uitgave

RGOc-reeks nummer 2, ISBN 90-367-1463-X

Bestellen

Rob Giel Onderzoekcentrum, telefoon (050)361 20 74 (volledige of verkorte versie)

Informatie

Peter de Jong, telefoon (050)361 22 76, e-mail a.de.jong@med.rug.nl

Agenda

Lezing