Ingezonden persbericht


Persbericht

De Grote Vijf, een reizend jeugdlab

In Afrikaanse natuurparken werkt het! Olifant, giraffe, leeuw, luipaard en neushoorn, samen 'the big five' krijgen van alle toeristen de meeste aandacht. Deze aandacht draagt bij aan een grotere betrokkenheid bij de natuur. In de expositie De Grote Vijf, een reizend jeugdlab van het Natuurmuseum Nijmegen spelen vijf alledaagse onderwerpen uit de natuur een hoofdrol. Het zijn de veldmuis, libellen, stenen, wilgen en klein waterleven. De onderwerpen zijn typerend voor het rivierenlandschap en zijn uitgewerkt in vijf minitentoonstellingen, tezamen de grote vijf . Kloppend hart van de expositie is het jeugdlab waar bezoekers proeven kunnen doen. De expositie wil de schoonheid van de natuur laten zien én doen beleven! De Grote Vijf, een reizend jeugdlab is in het Natuurmuseum Nijmegen te zien van 1 december 2002 tot en met 4 mei 2003.

De expositie zit vol met leuke wetenswaardigheden. Bezoekers leren over het bijzondere paringsgedrag van libellen; ons symbool voor de liefde is afkomstig van het paringswiel van libellen. Ze ontdekken welke soorten wilgen er zijn en dat wel 300 soorten beestjes op en rond een wilg leven! Bezoekers kunnen zich verwonderen over de veelvormigheid en bijzondere leefwijzen van miniplantjes en diertjes, die in water leven. Wist je dat een watervlo doorzichtig is en dat ze sprongetjes maakt in het water? Een kunstenaar heeft hiervan modellen gemaakt, die mooi zijn uitgelicht. Ook zijn verzamelingen stenen en fossielen te bewonderen, van kinderen en van een echte verzamelaar. Maar ook dieren verzamelen stenen. Veel vogels eten ze om het voedsel mee klein te maken. Op een röntgenfoto zie je steentjes in de maag van een houtduif.

De Grote Vijf, een reizend jeugdlab is een ruimtelijke expositie gemaakt van metaal en doorzichtig plexiglas, waarin maar liefst 60 vitrines met objecten te zien zijn, samen met mooie foto s van natuurfotografen en grappige cartoons. Bij elk onderwerp is een gedeelte speciaal voor jonge kinderen ingericht met o.a. voelkistjes, illustraties, verhaaltjes en leuke opdrachtjes.

In het jeugdlab valt van alles te ontdekken! Aan vijf onderzoekstafels kunnen bezoekers, gekleed in laboratoriumjas, allerlei experimenten uitvoeren. Ze bekijken onder de microscoop het wonderlijke waterleven in sloten en plassen en ze doen hardheidstesten met stenen. Ze ontdekken de verschillen tussen waterjuffers en echte libellen en merken hoe buigzaam de wilg is. Voor scholen is er een speciaal lesprogramma.

De expositie en het jeugdlab is bedoeld voor jong en oud. Bovendien kunnen bezoekers zelf op onderzoek gaan naar stenen of libellen in de natuur buiten. Daarvoor zijn in het museum speciale rugzakjes met onderzoeksmaterialen te huur. Het project wordt gesteund door de provincie Gelderland, het Wereld Natuur Fonds en Stichting Weten. Na het verblijf in Nijmegen zal De Grote Vijf, een reizend jeugdlab zijn naam eer aan doen, en te zien zijn in bezoekerscentra in de regio.

Van 1 december 2001 tot en met 4 mei 2003 is tegelijkertijd een expositie te zien over de fascinerende onderwaterwereld in Nederland door natuurfotograaf Willem Kolvoort.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024-3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. MJK is geldig. Kijk ook op http://www.natuurmuseum.nl/.

De foto's van de libellen zijn gemaakt door R. Krekels (graag met naamsvermelding). Deze foto's zijn alleen bedoeld voor publiciteit voor deze expositie. Voor andere foto s en meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR, telefoon 024 - 3297070 of via pr@natuurmuseum.nl. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Vriendelijke groeten,

Yvonne Bloemena
PR-medewerker

Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
tel. 024 - 3297070
fax 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf ook eens naar www.natuurmuseum.nl!