Politie Amsterdam-Amstelland

Actie Winkelhaak
3-9-2002. Vorige week heeft de politie van wijkteam Linnaeusstraat met een gerichte actie extra aandacht besteed aan straatcriminaliteit en diverse vormen van overlast in het gebied dat omsloten wordt door de Linnaeusstraat, Tugelaweg, Transvaalkade en de Wibautstraat. Tijdens deze actie Winkelhaak (genoemd naar de vorm van het betrokken gebied) werd gedurende de hele week het gebied blauw geverfd. Ondersteund door agenten van de Dienst Verkeerspolitie, de Ongevallendienst, het Horeca Interventie Team (HIT), de Ruiterij en de Dienst Motorrijtuigenbelasting werden diverse controles uitgevoerd. Dit leverde naast 100 processen-verbaal voor diverse overtredingen, drie gestolen autos op. Twee andere autos reden onterecht met een handelaarskenteken.
In totaal werden 17 personen aangehouden. Drie op verdenking van het vervalsen van het framenummer van hun bromfiets, drie voor het rijden onder invloed, acht omdat zij nog gesignaleerd stonden in het opsporingsregister, één voor belediging van een agent en twee personen werden aangehouden omdat zij zich tegen de politie hadden verzet. Bij de actie werden dagelijks ongeveer 35 mensen ingezet. De politie van het wijkteam zal ook de komende periode doorgaan met het extra toezicht in dit gebied, maar zal dat dan vanuit de reguliere surveillance doen.
Nieuwe paardenfilmpjes
3-9-2002. Voor alle liefhebbers van paarden en de politie is er goed nieuws: vanaf vandaag zijn er nieuwe filmpjes te bewonderen op onze site.
Jeugdcriminaliteit
De gemeente Amsterdam hield gisteren een persconferentie over het terugdringen van jeugdcriminaliteit. Lees hier verder.
---
Dodelijk ongeval
6-9-2002 Gistermiddag rond twee uur is een 27-jarige Française overleden aan de gevolgen van een aanrijding met een lijnbus op de Paulus Potterstraat.
De vrouw stapte de busbaan op terwijl de autobus net kwam aanrijden. De hulpdiensten, waaronder een aantal ambulances en de traumaheli, waren snel ter plaatse. Het slachtoffer werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis overgebracht, waar zij overleed. Twee gewonden aanrijding
9-9-2002. Vrijdagavond raakten op de Spaarndammerdijk twee inzittenden van een personenauto gewond, nadat zij waren geramd door een achteropkomende automobilist. Deze bestuurder wilde vermoedelijk op het laatste moment van rijstrook veranderen, maar omdat er naast hem een andere auto opdoemde, was dit niet meer mogelijk. Toen de bestuurder dit ontdekte was het al te laat en knalde hij boven op de stilstaande auto.De slachtoffers werden met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd, waar zij zijn opgenomen.

---
Verkrachting: 1 arrestatie
9-9-2002. Vrijdagavond werd in een woning in Amsterdam-West een minderjarig meisje verkracht. Het meisje was samen met een vriendin met twee jongens meegegaan. Deze zouden hen naar huis brengen. Eén van de jongens was een bekende van de meisjes. Nadat de jongens iets te eten hadden gehaald, ging het viertal naar een woning in Amsterdam-West. Daar waren nog een aantal personen aanwezig. In deze woning werd het meisje een slaapkamer ingelokt en verkracht. Samen met haar vriendin wist zij te ontkomen, waarna ze direct de politie waarschuwden. In de bewuste woning kon een 20-jarige verdachte worden opgepakt. De Zedenpolitie is op zoek naar de andere personen die tijdens dit ernstige misdrijf in de woning aanwezig waren. Van een aantal van hen is de identiteit inmiddels bekend.
---

Aanrijding met gevolgen
9-9-2002. Zondagochtend veroorzaakte een 27-jarige alcomobilist uit Amsterdam een aanrijding op de Transformatorweg ter hoogte van de afrit van de A-10. Volgens getuigen negeerde de bestuurder het rode verkeerslicht waarna hij op een vrachtauto botste die van de A-10 af kwam. De automobilist raakte hierbij lichtgewond en werd in een ziekenhuis behandeld. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd. Agenten die het slachtoffer naar het ziekenhuis begeleidden, roken alcohol en vorderden een bloedproef. De verdachte was zeer recalcitrant, weigerde iedere medewerking en spuwde zelfs één van de verbalisanten in het gezicht. In het ziekenhuis bleken de verwondingen mee te vallen, waarna de man ter ontnuchtering en voor verhoor werd ingesloten in een politiebureau.
Tijdens het technisch onderzoek van de auto van de alcomobilist vonden politiemensen daarin een munitie en een busje traangas. Hierop werd besloten een bezoek te brengen aan de woning van de automolist in de binnenstad. Daar werd op grond van de Wet Wapens en Munitie een nader onderzoek ingesteld. In het pand troffen agenten circa 30 kilogram softdrugs aan. De man krijgt een proces-verbaal voor het rijden onder invloed en het overtreden van de Wet Wapens en Munitie en daarnaast wordt een onderzoek ingesteld met betrekking tot de aangetroffen softdrugs. De man zit nog vast.


---

Auto uit bocht
9-9-2002. Zondagavond even voor zeven uur vloog op de Mauritskade, net voor de tunnel van het Rhijnspoorplein, een auto door nog onbekende oorzaak uit de bocht. Hij kwam tot stilstand tegen een lichtmast. Twee inzittenden, een 20-jarige man en een 23-jarige vrouw, wisten het voertuig op eigen kracht te verlaten. Een 20-jarige vrouw zat met haar voeten onder de passagiersstoel beklemd. Alle slachtoffers zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis vervoerd. De ongevallendienst onderzoekt de aanrijding.


---

Conciërge neergestoken
9-9-2002. Vanochtend net voor twaalf uur is een 53-jarige conciërge van een school in de Bos en Lommerbuurt gewond geraakt bij een steekpartij op het schoolplein. De man kreeg onenigheid met een vooralsnog onbekende man. Het slachtoffer werd in de buik gestoken. Hij is per ambulance en onder begeleiding van een motorrijder van de politie naar een ziekenhuis overgebracht. De toestand van het slachtoffer is nog niet bekend. De dader van de steekpartij is voortvluchtig.


---

Verdachte meldt zich
9-9-2002Gisteravond is een 39-jarige man aangehouden in verband met het steekincident, dat eerder die dag had plaatsgevonden op een schoolplein in de Bos en Lommerbuurt. De door de politie gezochte man gaf zich aan bij een surveillerende politieman. Hij is ingesloten en zal door de recherche worden verhoord. De man woont in de omgeving van de bewuste school.

---

Gewapende overval
Een kledingwinkel aan de Van Baerlestraat is gistermiddag rond halfdrie overvallen door een gewapende man. De overvaller had eerst enige tijd voor de winkel gestaan en kwam vervolgens de winkel binnen. Hij trok een vuurwapen en bedreigde een medewerkster. Hij eiste geld en verdween in de richting van de Willemsparkweg.
---

Getuigen gezocht
9-9-2002 Gistermiddag rond halfvijf werd een 26-jarige vrouw van haar gsm beroofd toen zij het metrostation Wibautstraat verliet. Een onbekende man rukte de gsm uit de handen van het telefonerende slachtoffer en rende ervandoor. De politie heeft in de directe omgeving en in het metrostation tevergeefs gezocht naar de straatrover.Het roofteam is op zoek naar getuigen van deze beroving, of naar mensen die informatie hebben over dit misdrijf. Zij kunnen telefonisch contact opnemen met:
0 9 0 0 8 8 4 4

Het signalement van de verdachte:

* licht getinte negroïde man

* 1.85 meter lang

* fors postuur

* tussen de 25 en 30 jaar oud

* kort geschoren zwart haar

* gekleed in een wit T-shirt en spijkerbroek
* schoenen met iets geels aan de onderzijde
* zwarte bril met donkere glazen

---

Luchtdrukgeweer
9-9-2002 Gisteravond tegen zeven uur werden in Slotermeer drie meisjes met een luchtdrukgeweer bedreigd, door een 27-jarige man. De man zou op een balkon hebben gestaan met het wapen in zijn handen. Toen de man ook nog iets zou hebben gezegd werden de meisjes echt bang. De politie kon de man op straat aanhouden. Hij pleegde daarbij verzet. In de woning werd een luchtdrukgeweer aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte is ingesloten.

---

Vechtende straatverkopers
9-9-2002 Twee straatverkopers van 31 en 32 jaar oud, die onenigheid hadden zijn gisteravond met elkaar op de vuist gegaan. Het tweetal is aangehouden.
Een meningsverschil escaleerde waarop zij begonnen te vechten. Mogelijk was concurrentie de aanleiding. Er ontstond enorme commotie op het plein waarop de vechtersbazen zijn gearresteerd. Zij kregen een geldboete opgelegd. Een van de verdachte bleek illegaal te zijn en wordt overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.
---

Kind overleeft val
9-9-2002. Zaterdagmiddag raakte in de Johan van Kuyckstraat een 5-jarig jongetje ernstig gewond toen hij een val maakte van ongeveer 12 meter. Tijdens het spelen met zijn broertje was hij op de vensterbank geklommen waarna hij uit het openstaande raam viel. Het slachtoffer werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij met nekletsel is opgenomen. Waarschijnlijk werd zijn val gebroken door de onder het raam aanwezige bosjes.