D66

Politie gaat op de loop met wet door afluisteren

Politie en justitie

Boris Dittrich

10-09-2002 - Wordt er in Nederland veel meer afgeluisterd dan wettelijk mag? Volgens allerlei deskundigen in het radioprogramma de Ochtenden wel. D66 maakt zich als vanouds zorgen over vervaging van de scheidslijn tussen het recht op privacy en opsporingsbevoegdheden van de politie, en stelde schriftelijke vragen aan de minister van Justitie over het afluisteren van telefoongesprekken.

Bestrijding van criminaliteit is goed, maar D66 wil wel dat de politie zich aan de wet houdt. Zo worden nu gesprekken tussen advocaten en hun cliënt afgeluisterd en worden de banden daarvan niet vernietigd. Ook andere mensen dan verdachten zouden in groten getale worden afgeluisterd, zonder dat de rechter dat weet.

Hiernaast wil D66 jaarlijks een verslag over de stand van zaken rond het afluisteren van (mobiele) telefoons in Nederland. Daarom stelde Boris Dittrich de minister van Justitie hierover vragen.

Schriftelijke vragen van Boris Dittrich aan de minister van Justitie over het afluisteren van telefoongesprekken


1. Hebt u kennisgenomen van de reportages over het afluisteren van (mobiele) telefoons in Nederland? *


2. Hoe beoordeelt u de berichten dat er in strijd met de wetgeving in Nederland wordt afgeluisterd door politiefunctionarissen, dat ook gesprekken met geheimhouders zoals advocaten worden afgeluisterd en niet (kunnen) worden vernietigd en dat afgeluisterde telefoongesprekken die buiten de verstrekte machtiging vallen, toch als basis kunnen dienen voor verder opsporingsonderzoek?


3. Acht u de controle op de gang van zaken rond het afluisteren van telefoongesprekken afdoende geregeld? Zo ja, waarom?


4. Bent u bereid de Tweede Kamer een overzicht toe te sturen van de stand van zaken met betrekking tot het afluisteren van (mobiele) telefoons, waarin al deze aspecten terugkomen?


* radio 1 programma de ochtenden van 2 en 5 september 2002