FNV BONDGENOTEN


Reorganisatieplan Holec onder de maat

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond vinden de reorganisatieplannen van Holec Holland onder de maat. De reorganisatie is wel nodig, maar de door Holec voorgestelde kaasschaafme-thode is niet het middel om het doel te bereiken. Dat is de voornaamste conclusie van een on-derzoek dat de ondernemingsraad van Holec heeft laten uitvoeren in het kader van de advies-aanvraag over de reorganisatie.

Holec Holland kondigde een aantal maanden geleden aan de afdeling Middenspanning te willen reorganiseren. Ingrijpen in de afdeling is noodzakelijk gezien een dreigend structureel verlies, niet efficiënt ingerichte organisatie en een veranderende markt waardoor de marktpositie van de afdeling middenspanning sterk onder druk staat. De door Holec voorgestelde kaasschaafmetho-de biedt geen complete oplossing van de problemen. Ook is er geen zicht op het effect van de reorganisatie. FNV Bondgenoten pleit dan ook voor een fundamenteel onderzoek naar de afde-ling Middenspanning.

Volgens FNV Bondgenoten is de directie die vanaf mei 2002 verantwoordelijk is voor Holec volkomen heeft gefaald in zijn poging om orde op zaken te stellen. De leiding lijkt niet in te zien hoe ernstig de situatie is. Op talloze punten blijkt uit het onderzoek dat de afdeling Midden-spanning niet goed heeft gefunctioneerd en dat verbeteringen niet in zicht zijn. FNV Bondgeno-ten bestuurder Toon Verdijsseldonk: 'Het veranderingsproces duurt te lang, is er onrust en onzekerheid bij het personeel en voelt niemand zich verantwoordelijk voor het veranderingspro-ces. Ook heeft de directie niet alert gereageerd op marktveranderingen en is de strategie ondui-delijk'.

Naast de situatie bij de afdeling Middenspanning, speelt recente ontslag van Holec-directeur B. Hess door Delta Electrical, het Engelse moederbedrijf van Holec. De vakbonden betreuren het vertrek van Hess ten zeerste. In plaats van Hess is geen nieuwe statutair directeur aangesteld en heeft de huidige directeur dhr. M. Galley, afkomstig van Delta, alleen de volledige verant-woordelijkheid van Holec Holland NV. Mede in het licht van de conclusies van het onderzoek naar de reorganisatie, vinden de vakbonden het onverantwoord dat niet nog eens een nieuwe, van buitenaf komende, algemeen directeur voor Holec Holland NV is aangesteld.

De voorgenomen reorganisatie bij de afdeling Middenspanning van Holec treft 56 mensen. In totaal werken er momenteel zo'n 1000 man bij Holec Holland. Het bedrijf Holec Holland NV te Hengelo is een onderdeel van het Delta Concern te Londen. Holec Holland NV is ingedeeld in de divisie Delta Electrical. Holec Holland NV bestaat sinds kort uit twee divisies zijnde de divisie Componenten en de divisie Systemen.