Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen quota maar integratierecht én -plicht (10/09/02)

De voorstellen van minister Vande Lanotte inzake verplichte quota voor de tewerkstelling van 'allochtonen' zijn niet alleen onzinnig maar ook contraproductief.

Quota hebben zelden goede resultaten afgeworpen. Terzake kan minister Vande Lanotte zelf getuigen over het falen van de quota in de openbare dienst voor mensen met een handicap.
Als de werkgevers straks verplicht worden een 'allochtoon' aan te werven, ten nadele van de 'autochtone Vlamingen', dan is dit allerminst de beste manier om de Vlamingen te bewegen tot meer openheid en verdraagzaamheid.

Welke 'allochtonen' moeten er voorgetrokken worden? Mensen die hier geboren werden uit immigranten, krijgen sinds de snel-Belg wet bijna automatisch de Belgische nationaliteit. De vraag van de N-VA om aan de nationaliteitsverwerving een integratievereiste en minstens de taalkennis te koppelen, werd volledig afgewezen door deze regering. Was minister Vande Lanotte toen even mentaal afwezig? Dat komt tegenwoordig immers wel vaker voor bij ministeriële excellenties. Wanneer daarenboven ook juridisch een onderscheid gemaakt wordt tussen 'oorspronkelijke' en 'allochtone Vlamingen' is dit niet alleen ongrondwettelijk maar ook zeer gevaarlijk voor de zogenaamde 'allochtone Vlamingen'.

De jonge allochtonen waarover minister Vande Lanotte het heeft, zijn ofwel hier geboren ofwel als politiek vluchteling of 'geregulariseerde' recent tot het grondgebied toegelaten. Ook hier heeft de regering steeds integratievoorwaarden afgewezen.

De oververtegenwoordiging van jongeren van allochtone afkomst is in de eerste plaats te wijten aan het feit dat ze niet maatschappelijk geïntegreerd zijn en bovenal een onvoldoende kennis van het Nederlands bezitten. Daar moet aan gewerkt aan de hand van echt toegankelijke en kosteloze taalcursussen en via een doorgedreven gelijke kansenbeleid in ons onderwijs. Voorstellen van de partijgenote van Vande Lanotte, Freia Van den Bossche om 'allochtone' kinderen onderwijs te verstrekken in wat zij als de huistaal van deze kinderen beschouwt, zijn hier volledig strijdig mee.

Voor de N-VA is de juiste benadering eenvoudig: al wie hier legaal verblijft heeft een plicht zich maatschappelijk te integreren, zich onze publieke cultuur eigen te maken én het recht in de private sfeer zijn eigen gebruiken enz. te handhaven. Alleen wie geïntegreerd is, en dit veronderstelt minimaal taalverwerving, komt in aanmerking voor een verblijfstitel en daarna voor nationaliteitsverwerving. Discriminatie op basis van huidskleur of afkomst dient hard en efficiënt aangepakt te worden.

Dit is wat anders dan het recht op een job in ruil voor een plicht tot taalverwerving voorop te stellen. Van deze minister van Begroting hadden we meer ernst, van deze minister van Maatschappelijke Integratie meer kennis van zaken verwacht.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Danny Pieters, kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---