Gemeente Hilversum

Gedeputeerde prijst stedelijke vernieuwing

Stedelijke vernieuwing en burgerparticipatie

Hilversum is enthousiast en voortvarend bezig met stedelijke vernieuwing. Gedeputeerde Henry Meijdam van de provincie Noord-Holland bleek duidelijk onder de indruk van het werkbezoek dat hij vorige week bracht aan een aantal projecten in Hilversum Oost.

Het was Meijdam vooral opgevallen dat er in Hilversum goed wordt samengewerkt. Dat bleek uit de manier waarop de betrokken partijen met elkaar de verschillende projecten presenteerden. Hij prees de manier waarop Hilversum omgaat met de vernieuwing van de historisch waardevolle buurten, waardoor woningen weer geschikt gemaakt worden voor deze tijd. En hij was zeer geïnteresseerd in de realisatie van woonzorgzones, waarbij door een vernieuwende manier van bouwen, voorzieningen worden gecreëerd waar ouderen en jongeren gebruik van kunnen maken. Juist voor deze zaken krijgt de gemeente Hilversum van de provincie Noord-Holland extra financiële steun. De hoogte van het bedrag staat nog niet vast, maar het is wel zeker dat het om vele miljoenen euros gaat.

De gezamenlijke aanpak, die kenmerkend is voor Hilversum, bleek ook uit het gesprek dat Meijdam had met een aantal bewoners die hebben meegewerkt aan de buurtvisie voor de wijk Liebergen. Meijdam had veel waardering voor de inzet van de bewoners en voor de reactie van de gemeente en de betrokken partijen op de buurtvisie. Vanwege de verwachtingen die bij bewoners ontstaan, is dit volgens de gedeputeerde een heel kwetsbaar proces, de achilleshiel van stedelijke vernieuwing. In Hilversum is er volgens Meijdam heel goed op de inbreng van bewoners gereageerd. Meijdam vond de Hilversumse aanpak al met al zeer bemoedigend.

Datum bericht 10 september 2002