Politie Gelderland-Midden

Harry Munniksma (0318 - 688221)

_____

Ede, 10 september 2002

Inbraak en woningbrand
blijken poging tot oplichting

Uit een onderzoek van de politie in Ede naar een brand in een woning op de Hoekenburg in Ede (op 12 mei jongstleden) is gebleken dat het hele incident vermoedelijk opzettelijk is gepleegd. Betrokkenen wilden - volgens hun verklaring - de verzekeringsmaatschappij oplichten. In het kader van het onderzoek zijn drie verdachten aangehouden, een 19-jarige inwoonster uit Garderen, een 46-jarige vrouw uit Enschede en een 43-jarige man uit Enschede.

Het was met name de combinatie van de verschillende feiten, die de politie aan het twijfelen brachten over de toedracht van de brand. Er zou - aldus de aangifte - sprake zijn van een woninginbraak, waarbij voor zo'n ^ 3000,- aan goederen was weggenomen. De brand was echter in de schuur gesticht en niet op de plaats waar naar verwachting sporen (van de inbraak) vernietigd dienden te worden. Nadere interpretatie van deze gegevens bracht meer duidelijkheid, juist ook door deze te combineren met verklaringen van betrokkenen.

Brandstichting
Alleen de brandstichting bleek geen afgesproken werk te zijn. Deze werd door de 43-jarige man uitgevoerd, om het schadebedrag nog hoger te laten worden. De beide vrouwen waren hier niet van op de hoogte. De rest van de kwestie was wel vooraf doorgesproken. Er was zelfs een "beloning" beloofd aan de man uit Enschede. De 19-jarige vrouw was speciaal voor de gelegenheid op de avond van het incident niet thuis.

Door de politie zijn naast de verdachten ook nog verschillende getuigen gehoord. Alle verklaringen zijn in een proces-verbaal vast gelegd, zodat Justitie zich nu over de kwestie kan buigen. Na hun verhoor zijn de verdachten - in afwachting van de terechtzitting - weer op vrije voeten gesteld.