Onderzoek toont groeiende interesse voor mobiel werken binnen het MKB aan

Mobiel werken verhoogt de klanttevredenheid, zorgt voor meer efficiency en verbetert de reactiesnelheid van medewerkers

AMSTERDAM, 10 september 2002 - Een door Compaq (nu onderdeel van HP) uitgevoerd onderzoek onder ruim 1400 managers uit het Nederlandse MKB laat zien dat de interesse in mobiel werken en zakendoen binnen deze markt sterk groeit. Een hogere klanttevredenheid, verbetering van de communicatie en verhoging van de reactiesnelheid worden gezien als de belangrijkste voordelen. Een groot deel van de respondenten ziet mobiel werken als een belangrijke factor in het handhaven en verbeteren van de concurrentiepositie.

Het doel van het onderzoek was het achterhalen van de ervaringen met en het gebruik en de verwachtingen van mobiel werken binnen het MKB. Daarbij stonden de volgende vragen centraal:


* Hoe is de huidige (ICT-)bedrijfssituatie van het MKB in Nederland?
* Hoe zal deze situatie zich de komende jaren ontwikkelen?
* Welke trends signaleert men die mobiel werken verder stimuleren?
* Hoe is de houding van het MKB in Nederland ten opzichte van mobiel werken?
* Welke toepassingen van mobiel werken zijn belangrijk voor het MKB?
In het kader van dit onderzoek, het 'Grote mobiel-werkeninterview', zijn 429 directeuren en business managers en 981 IT-managers uit het MKB geïnterviewd. Het onderzoek leverde als algemene trend een duidelijke overtuiging op dat investeringen in flexibiliteit en productiviteit nodig zijn om de concurrentiepositie te handhaven. Andere belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn onder andere dat de noodzaak toeneemt om overal en altijd toegang te hebben tot actuele en specifieke informatie (73%) en dat de behoefte van klanten aan informatie, mobiliteit en flexibiliteit zal toenemen (65%). Tevens bleek dat het merendeel van het Nederlandse MKB al mobiele toepassingen gebruikt en dat dit in de toekomst verder zal toenemen. Hierbij speelt met name de integratie van mobiele en traditionele toepassingen een belangrijke rol.

Communicatie, e-mail en agendabeheer
De voordelen van mobiel werken zijn volgens de ondervraagde managers vooral te vinden in het snel kunnen communiceren met collega's, klanten en toeleveranciers (76%). De belangrijkste functies zijn hierbij e-mail en toegang tot Internet. Verder zijn volgens 65% van de ondervraagden real-time toegang tot actuele bedrijfsinformatie en de mogelijkheid om onderweg de elektronische agenda te raadplegen en bij te werken belangrijk.

Verschillende meningen
Opmerkelijk is het gegeven dat de meningen van directeuren en business managers soms duidelijk verschillen van die van de ICT-managers. Over het algemeen zijn de directeuren en business managers positiever over de actuele ICT-bedrijfssituatie dan de ICT-managers. Zo meent 64% van de directeuren en business managers dat medewerkers reeds in staat zijn om klanten direct actuele bedrijfsinformatie te geven. Slechts 25 % van de ICT-managers deelt deze mening. Ook meent een aanzienlijk percentage van de directeuren (46%) dat hun onderneming een voorsprong heeft op het gebied van mobiel zakendoen, vergeleken met slechts 13% van de ICT-managers.

De resultaten van het Grote mobiel-werkeninterview zijn te vinden in twee onderzoeksrapporten, een managementvisie en een automatiseringsvisie. Deze rapporten zijn te vinden op http://www.mcsonline.nl

Over HP
HP is toonaangevend wereldwijd leverancier van IT producten, technologieën, oplossingen en diensten voor consumenten en organisaties. Het aanbod van HP omvat IT-infrastructuur, global services, personal computing, internet access devices, imaging en printing. Op 3 mei 2002 werd de fusie met Compaq Computer Corporation een feit. Meer informatie is te vinden op www.hp.nl

Contactpersoon voor
de redactie:

Jeanette de Wilde
030 283 32 37