Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

CENTRAAL ORGAAN OPVANG ASIEL

COA beëindigt zeven verwervingstrajecten voor tijdelijke AZC's

COA BEEINDIGT ZEVEN VERWERVINGSTRAJECTEN VOOR TIJDELIJKE

ASIELZOEKERSCENTRA

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is genoodzaakt de verwervingstrajecten die zijn aangegaan met een 7-tal gemeenten voor de vestiging van een tijdelijk asielzoekerscentrum (AZC) te beëindigen. Het betreft de gemeenten Maasbree (500), Venray (410), Mierlo (400), Dalfsen (400), Velsen (400), Boskoop (280) en Boarnsterhim (250). Het gaat om een totale capaciteit van 2640 opvangplaatsen. Het COA is deze gemeenten erkentelijk voor hun medewerking aan het proces en de vele verrichte werkzaamheden.

Na de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 is sinds februari 2002 een gestage daling opgetreden in de centrale bezetting. Momenteel vallen nog circa 77.000 asielzoekers onder de verantwoordelijkheid van de centrale opvang. Door de verlaagde instroom en de toenemende uitstroom van asielzoekers neemt momenteel de behoefte aan tijdelijke opvangcapaciteit af.
Dit betekent niet dat het COA al zijn verwervingsactiviteiten stopt. Mede door het aflopen van (met name tijdelijke) bestuursovereenkomsten in de naaste toekomst blijft de behoefte aan opvangcapaciteit bestaan. Afstemming van beschikbare opvangcapaciteit op de in de tijd variërende opvangbehoefte is hierbij noodzakelijk en luistert nauw. De ontstane situatie stelt de organisatie ook in staat zich meer te richten op de kwaliteitseisen die aan de (structurele) opvanglocaties zijn gesteld.
Het COA heeft de opdracht van het Ministerie van Justitie te komen tot 40.000 structurele opvangplaatsen in 2005. Op dit moment zijn hiervan circa 10.000 gerealiseerd. De behoefte aan structurele capaciteit blijft dus bestaan.

Overige maatregelen
Met ingang van 15 juni 2002 is de toegang tot het zelfzorgarrangement (ZZA) stopgezet. ZZA is een capacitaire noodmaatregel waarbij asielzoekers gebruik kunnen maken van onderdak bij familie of vrienden. Voor de groep asielzoekers die voor die datum reeds van de regeling gebruik maakte, verandert vooralsnog niets. Het COA beraadt zich voortdurend op capacitaire maatregelen voor de korte-, midden- en lange termijn. Deze moeten ertoe leiden dat de hoeveelheid opvangplaatsen continu in verhouding staat tot het aantal op te vangen asielzoekers (groei- en krimpprincipe).

Noot voor de redactie (