Gemeente Dalfsen

10-09-2002

COA blaast vestiging AZC Dalfsen af

Dalfsen - De vestiging van een tijdelijk asielzoekerscentrum in Dalfsen gaat niet door. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de gemeente Dalfsen vandaag officieel in kennis gesteld van deze beslissing. Naast Dalfsen zijn ook de plannen voor tijdelijke centra in Maasbree, Venray, Mierlo, Velsen, Boskoop en Boarnsterhim beëindigd. Dalfsen zou een opvangcapaciteit voor 400 mensen krijgen op vijf hectare grond aan de Kampmansweg in Dalfsen voor een periode van vijf jaar.

Het college van Burgemeester en Wethouders laat in een eerste reactie weten het besluit van het COA te betreuren. De gemeente Dalfsen is al sinds eind 1998 met het COA in gesprek over de opvang van asielzoekers. Eind 2001 werd duidelijk dat het tijdelijk centrum gerealiseerd kon worden aan de Kampmansweg. In januari van dit jaar gaf de gemeenteraad het groene licht voor deze locatie.

Met name vanaf dat moment is er intensief gewerkt aan de voorbereidingen op de komst van het centrum, waarbij de nodige kosten gemaakt zijn. Naast de interne werkzaamheden stelden ook maatschappelijke organisaties zich vanaf het begin positief op in het proces. Het gemeentebestuur is hen daarvoor zeer erkentelijk. Dalfsen beraadt zich op dit moment op de nieuwe situatie.

Het besluit van het COA om in zeven gemeenten de plannen stop te zetten heeft onder meer te maken met de gedaalde instroom van asielzoekers en de toenemende uitstroom. De behoefte aan tijdelijke opvangcapaciteit neemt daardoor af.

Voor de gemeente Dalfsen betekent het besluit van COA dat alle procedures die in gang gezet zijn voor de realisatie van het tijdelijk asielzoekerscentrum stopgezet worden. In juni startte de artikel 17 procedure, waarmee het mogelijk is om tijdelijke vrijstelling te verlenen op het ter plaatse geldende bestemmingsplan. Ook de aanvraag voor de bouwvergunning was inmiddels ontvangen en in behandeling. Andere voorbereidingen, bijvoorbeeld op het terrein van onderwijs, voorlichting en inrichting van de omgeving van de locatie Kampmansweg, kunnen nu gestaakt worden.