Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
10 september 2002 C030


Herstructurering bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens

De gemeente Nijmegen werkt samen met ondernemers aan een herstructureringsvisie voor de bedrijventerreinen Noord- en Oostkanaalhavens. Doel is om de economische en maatschappelijke waarde van het gebied te waarborgen door zorg voor behoud van laagwaardige arbeidsplaatsen, ook in regionaal verband.

Een belangrijk deel van de Nijmeegse werkgelegenheid bevindt zich in de industriële sector in de Noord- en Oostkanaalhavens. Om de economische en maatschappelijke waarde van dit gebied te waarborgen, worden de ruimtelijke inrichting, bereikbaarheid en milieusituatie verbeterd. Het herstructureringsplan is vastgelegd in een startnotitie die onderdeel is van Koers West. Dit is de overkoepelende naam voor een aantal ontwikkelingen in Nijmegen-West op het gebied van milieu, economie, ruimtelijke kwaliteit, verkeer en bereikbaarheid die positieve effecten zullen hebben op de ontwikkeling van de gehele stad.

In november 2001 heeft de gemeente Nijmegen een enquête onder ondernemers in het gebied gehouden, waarmee de belangrijkste knelpunten in het gebied zijn geïnventariseerd. De resultaten zijn besproken met een klankbordgroep, bestaande uit acht vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de Noord- en Oostkanaalhavens.

Uit de enquête bleek dat de kwaliteit van de openbare parkeervoorzieningen, de kwaliteit en onderhoud van de wegen, de verkeersveiligheid en de criminaliteitsbestrijding belangrijke aandachtspunten zijn. Deze punten staan centraal in de startnotitie, waarin een drietal mogelijke ambitieniveaus worden geformuleerd. In het uitvoeringsprogramma dat begin volgend jaar verschijnt, worden de organisatorische en financiële consequenties van ieder ambitieniveau in kaart gebracht, waarna het college van burgemeester en wethouders zich hierover zal uitspreken.

De herstructurering van de bedrijventerreinen staat niet op zichzelf. Op dit moment loopt een onderzoek naar de mogelijkheden voor een tweede stadsbrug en zijn er plannen voor een geheel nieuw woon- en werkmilieu in het gebied Waalfront.

In de Noordkanaalhavens heeft dit grote gevolgen voor de bedrijven die in het tracé van de stadsbrug of in het Waalfront liggen. Omdat het precieze tracé van de stadsbrug nog onbekend is, is eveneens onbekend om welke bedrijven het gaat. Voor bedrijven die uitgeplaatst moeten worden als gevolg van de planontwikkelingen, wordt een alternatieve vestigingslocatie binnen of buiten de gemeente Nijmegen gezocht.
Hierover wordt overleg gevoerd met de regiogemeenten. Het doel is om de werkgelegenheid in de regio zo veel mogelijk te behouden. Nijmegen vervult immers een belangrijke regionale werkgelegenheidsfunctie.

Recente ontwikkelingen rondom de herstructureringsplannen, de stadsbrug, het Waalfront en Koers West zijn te volgen via de website van de gemeente: www.nijmegen.nl Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.