Gemeente Breda

10-09-2002

Maycrete-woningen Princenhage op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de maycrete-woningen, gelegen in Princenhage op de hoek van de Heuvelstraat en de St. Maartenstraat, op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het college volgt hiermee het advies van de commissie Welstand, Architectuur en Monumenten. Dit betekent dat het verzoek van de stichting Maycrete-woningen Breda wordt gehonoreerd. Het blokje van twee maycrete-wonngen in de Blauwe Kei aan de Erasmusweg is niet in de afweging betrokken omdat hier geen sprake is van een ensemblewaarde. Daarnaast stelt het college voor de Ginnekense complexen te laten documenteren en beschrijven in het kader van het gemeentelijk architectuurbeleid. De Ginnekense ensembles worden daarentegen niet geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst.

In Breda staan drie complexen van dit woningtype die kort na de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd om de toenmalige woningschaarste het hoofd te bieden. Naast het complex in Princenhage bevinden zich nog twee complexen in het Ginneken: in de Eleonorastraat e.o. en in de Burgemeester Middelaerlaan e.o. In de Blauwe Kei aan de Erasmusweg tenslotte staat nog een blokje van twee maycrete-woningen. Totaal gaat het om een aantal van ca. 40 woningen.

Advies commissie Welstand, Architectuur en Monumenten De commissie Welstand, Architectuur en Monumenten (WAM) heeft geadviseerd om het complex in Princenhage op de gemeentelijke lijst te plaatsen. Motieven zijn de bijzondere kwaliteit en de specifieke waarde van dit complex, vanuit stedenbouwkundig en cultuurhistorisch belang. Bedoeld wordt de leesbaarheid van de historische ontwikkeling, de stedenbouwkundige inpassing en de nog hoge mate van gaafheid van de woningen - als belangrijke voorloper van systeembouw uit de wederopbouwperiode op zichzelf en van het ensemble als geheel. Van bijzonder belang daarbij is de karakteristieke bouwvorm van de woningen, de seriematige productie en het materiaalgebruik. Een stedenbouwkundig onderzoek, uitgevoerd door een extern bureau, bevestigt dit beeld. Daaruit kwam naar voren dat complex in Princenhage als meest waardevol moet worden aangemerkt.

Belang van maycrete-woningen voor Breda
Het verlenen van een beschermde status aan alle drie de complexen maycrete-woningen is vanuit het perspectief van zeldzaamheid en monumentwaardigheid niet noodzakelijk.
Hoewel de maycrete-woningen in Breda een belangrijk tijdsdocument vormen uit de wederopbouwperiode, is er geen expliciet volkshuisvestelijk belang in het geding, noch voor sloop, noch voor behoud. Het aantal woningen is in omvang beperkt. Uit oogpunt van noodzakelijk behoud van bereikbare huurwoningen is het niet mogelijk om een onttrekkingsvergunning af te geven.

Breda, 10 september 2002