EDUKANS & ICCO

Meer onderwijsprojecten en meer draagvlak nodig!

Samenwerking Edukans en ICCO:

Meer onderwijsprojecten en meer draagvlak voor
ontwikkelingssamenwerking nodig!

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Toch gaan drie op de tien kinderen niet naar school. Armoede, oorlog, handicap, discriminatie of aids maken dat onmogelijk. Daar moet nog meer aan gebeuren, vinden Edukans, de ontwikkelingsorganisatie voor onderwijs, en ICCO, de Interkerkelijke Organisatie voor Ontwikkelingssamenwerking. Vanuit hun gemeenschappelijke christelijke achtergrond en motivatie gaan ICCO en Edukans een meerjarige samenwerking aan. Daarmee investeren ze 14 miljoen euro in onderwijsprojecten in ontwikkelingslanden én in versterking van het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland, met name bij scholieren.

Wereldwijd onderwijs was een van de speerpunten van Nederland op de VN-top in Johannesburg. Voor Nederland blijft de Millennium Verklaring van de VN centraal staan bij het bereiken van duurzame ontwikkeling. Deze verklaring omvat acht internationale ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 gerealiseerd moeten zijn. Twee van deze doelen gaan expliciet over onderwijs. Zo moet er in 2015 basisonderwijs zijn voor alle kinderen. En jongens en meisjes moeten gelijke kansen krijgen in het primair en secundair onderwijs, bij voorkeur in 2005. Edukans en ICCO leveren door de samenwerking een concrete bijdrage aan de invulling van deze doelen. Centraal staat de financiering van projecten van particuliere organisaties die de toegankelijkheid, flexibiliteit en toepasbaarheid van het onderwijs voor kansarme kinderen verbeteren.

Daarnaast is de samenwerking gericht op versterking van het draagvlak in Nederland voor ontwikkelingssamenwerking. Uit het NCDO-draagvlakonderzoek 2002 blijkt dat de beeldvorming over ontwikkelingshulp in Nederland slechter wordt en achterhaald is. ICCO en Edukans willen een belangrijke bijdrage leveren om met name de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij ontwikkelingssamenwerking te vergroten. Jaarlijks betrekt Edukans meer dan 200.000 leerlingen bij ontwikkelingssamenwerking door aansprekende scholenacties als Operatie Schoenendoos en Going Global, een
internationaliseringsproject voor het voortgezet onderwijs. De samenwerking voorziet in een forse uitbreiding van Going Global, waardoor leerlingen in Nederland en in ontwikkelingslanden over en weer contacten leggen en zich verdiepen in elkaars leefwereld. Daarnaast gaat dit schooljaar een nieuw uitwisselingsproject voor Pabo-studenten van start, de Edukans Onderwijsexpeditie.

ICCO financiert de samenwerking met Edukans uit de medefinancieringsgelden. Edukans financiert de samenwerking vanuit bijdragen door particuliere donateurs en scholen.

Donderdag 12 september a.s. tekenen Jack van Ham, algemeen directeur ICCO, en Ron Rijnbende, directeur Edukans, het samenwerkingscontract. Hierbij zijn ook leerlingen aanwezig die voor Going Global in India onderwijsprojecten voor kansarme kinderen hebben bezocht. Zij vertellen over hun ervaringen.


---

----
Noot voor redactie (