Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

drugsverslaafden

Grote verschillen in behandeling van drugsverslaafden

Er zijn grote verschillen in de manier waarop instellingen drugverslaafden hulp bieden. De Gezondheidsraad denkt dat met een dergelijke variatie in behandelingen geen optimale zorg aan drugsverslaafden wordt geboden.

Behandeling van verslaafden zou een vast onderdeel moeten zijn van de medische opleiding, schrijft de Gezondheidsraad in een vandaag verschenen advies over drugverslaving. Zij pleit ervoor dat basisartsen, huisartsen en specialisten een aparte aantekening verslavingszorg kunnen krijgen.

De Gezondheidsraad vindt niet alleen methadon, maar ook buprenorfine en lofexidine gebruikt moeten worden voor de behandeling van heroïneverslaafden.Buprenorfine werkt ongeveer zoals methadonen en veel andere landen gebruiken dit middel als behandeling. Verder schrijft de Gezondheidsraad dat voor verslaafden aan cocaïne of amfetaminen geen effectieve geneesmiddelen beschikbaar zijn. Bij deze patiënten geeft gedragstherapie vooralsnog de beste resultaten.

Nederland telt ongeveer vierendertigduizend verslaafden aan harddrugs. De overgrote meerderheid is, vaak langdurig, verslaafd aan heroïne. De meeste heroïneverslaafden gebruiken ook cocaïne en zijn daarnaast zware rokers. Bijna driekwart heeft regelmatig contact met de hulpverlening.

Gezondheidsraad 1. Gezondheidsraad
Externe link, 25-10-2000

Drugs 2. Drugs
Themapagina, 7-6-2001