Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Actueel

Voorlichting aan bewaker van drugskoerier schiet tekort De Arbeidsinspectie heeft een klacht van FNV Bondgenoten over de werkomstandigheden van uitzendkrachten die drugskoeriers bewaken, gedeeltelijk gegrond verklaard. De voorlichting en het onderricht aan de uitzendkrachten die het beveiligingsbureau heeft ingehuurd, is onvoldoende. Hierin heeft de bond gelijk, aldus de inspectie. Van een verschil in beloning met vaste krachten, zoals FNV veronderstelde, is volgens de Arbeidsinspectie nauwelijks sprake.
Volledig bericht Naar persbericht...
bullet Phoa beëdigd als staatsstecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
bullet Wet PEMBA vervalt voor kleine bedrijven
bullet Staatssecretaris Rutte: geen ontslagen nodig bij bezuiniging op gesubsidieerde banen
bullet Bouwvakker mag vanaf 2003 maximaal 25 kilo tillen bullet Benoeming Van Lieshout voor project Sociale Zekerheid en Zorg Meer berichten Naar persberichten index...

Werken aan stress

Arbeidsgebonden stress is in de Europese Unie, op rugklachten na, de meest voorkomende oorzaak van met het werk verbonden gezondheidsproblemen. Werkdruk, werkstress, conflicten, agressie en pesten komen aan bod tijdens de startconferentie Europese Week Veiligheid en Gezondheid. De conferentie Werken aan stress is georganiseerd in opdracht van het Nederlands Focal Point en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Meer informatie en aanmelden....

Aantal ontslagaanvragen vorig jaar gestegen
Het aantal ontslagaanvragen bij het arbeidsbureau en de kantonrechter is vorig jaar ten opzichte van de beide voorafgaande jaren met 27% gestegen tot circa 100.000. In 1999 en in 2000 bedroeg het aantal ontslagaanvragen iets meer dan 78.000. De belangrijkste stijging vond plaats in de tweede helft van vorig jaar. Vooral het aantal aanvragen om bedrijfseconomische redenen en collectief ontslag zijn fors toegenomen. Dit blijkt uit de Jaarrapportage Ontslagstatistiek die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Via het arbeidsbureau zijn 54.376 ontslagaanvragen ingediend. Hiervan werden 38.682 aanvragen verleend.

naar officiële publicatie...

grafisch: Veelgestelde vragen
bullet Ontslag bij Arbeidsongeschiktheid
bullet Meerjarenbeleidsplan Emancipatie

De sociale uitkeringen, de bijstandsuitkeringen, de IOAW- en IOAZ-grondslagen en de uitkeringen op grond van de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK) zijn per 1 juli 2002 verhoogd als gevolg van de aanpassing van het wettelijk minimumloon en de sociale uitkeringen aan de ontwikkeling van de lonen.

Persbericht over Bijstandsuitkeringen, IOAW, IOAZ en WIK Persbericht over mimimumloon
Persbericht over sociale verzekeringen
Rekenregels
Introductiedossier bewindslieden

De nieuwe bewindslieden van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben bij hun komst een zogenoemd introductiedossier gekregen om wegwijs te worden in de organisatie van hun departement. In het dossier vindt u ook een overzicht van de stand van zaken op de beleidsterreinen van het ministerie. Lees het dossier (pdf, 627 kb).

foto:....Staatssecretaris K.L. Phoa wordt verwelkomd door minister De Geus en staatssecretaris Rutte.....

Staatssecretaris K.L. Phoa wordt verwelkomd door minister De Geus en staatssecretaris Rutte.
De nieuwe staatssecretaris zal zich bezighouden met de beleidsterreinen emancipatie, levensloop- en gezinsbeleid, arbeid en zorg en kinderopvang.
Meer informatie?

Sparen voor vrije dagen met "Verlofknip"

Werknemers kunnen vanaf 1 januari per jaar 600 euro sparen voor verlof voor bijvoorbeeld gezin of studie. De overheid geeft werknemers daar een bonus van 30 procent bij als ze dit verlof opnemen. In het eerste jaar mag 3000 euro extra worden ingelegd in deze zgn. Verlofknip. Dit is het voornemen van het Kabinet.
Volgens minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft deze regeling de werknemer meer zekerheid omdat hij niet meer afhankelijk is van de mogelijkheden die de werkgever biedt. De minister noemt de Verlofknip de erfopvolger van het spaarloon. "Het is een nieuwe regeling met een helder doel, namelijk mensen tijdens het spitsuur van hun leven in de gelegenheid stellen er even tussenuit te gaan", aldus de minister. Om geld uit de Verlofknip te krijgen moet de werknemer een werkgeversverklaring, waaruit blijkt dat hij onbetaald verlof neemt, overleggen bij de financiële instelling. Deze keert dan het bedrag en de bonus uit waarmee vrije dagen kunnen worden gefinancierd.

Meer informatie?

Gesubsidieerde arbeid: de feiten

ID-banen (Melkertbanen) zijn gesubsidieerde banen. Het kabinet-Balkenende wil meer de nadruk leggen op doorstroom van gesubsidieerde naar niet-gesubsidieerde banen. Het aantal instroom/doorstroom (ID-) banen moet in 2003 worden teruggebracht van 60.000 tot 45.500. Dit kan worden bereikt door met onmiddellijke ingang nog niet-bezette en vrijkomende ID-banen niet meer in te vullen. Deze bezuiniging hoeft dan ook niet te leiden tot gedwongen ontslagen.
Informatie voor gemeenten
...naar het dossier Naar het dossier...
Nieuwe regeling kinderopvang naar de Tweede Kamer

Ouders krijgen straks, afhankelijk van hun inkomen, zelf recht op een bijdrage voor de kosten van kinderopvang.
Dit blijkt uit een wetsvoorstel voor een nieuwe regeling voor de kinderopvang, dat onlangs bij de Tweede Kamer is ingediend. Tot nu toe draagt de rijksoverheid door middel van subsidies aan gemeenten bij aan de kinderopvang. De nieuwe wet, die in 2004 in werking moet treden, gaat uit van de vraag van ouders naar kinderopvang en stimuleert dat ouders meer keuzes krijgen bij het uitzoeken van een kinderopvangplaats.

Meer informatie?

grafisch: Veelgestelde vragen
bullet Moeten kinderen zich bij vakantiewerk ook kunnen identificeren? bullet Kan een werkgever werknemers verplichten vakantie te nemen in een bepaalde tijd?
bullet Waarom bestaat er voor mensen met een ABW-uitkering een meldingsplicht met betrekking tot vakanties?
Meer Vragen & Antwoorden Meer Vragen & Antwoorden

Hoe werkt deze site?
Wat vindt u in dossiers?
Persberichten
Officiële publicaties
Veelgestelde vragen
Wetgevings kalender