Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergaderingen van 6 en 10 september 2002

Op vrijdag 6 september heeft het college een extra vergadering gehouden. Dit bericht bevat zowel de besluiten van deze extra vergadering als van de vergadering van dinsdag 10 september 2002.

Jaarverslag 2001, begroting en investeringsplan 2003 Werkvoorzieningschap IJssel en Lek
Het college wil de raad voorstellen om structureel 650.000 euro op te nemen in de meerjarenbegroting 2003-2006 en het extra risico in de jaren 2005 (691.000 euro) en 2006 (981.000 euro) op te nemen in de risicoparagraaf. Het Werkvoorzieningschap IJssel en Lek zal, na het bekend worden van de rapportage van de extern projectleider, verzocht worden om het organisatie- en bedrijfsplan aan te passen. Daarnaast wenst het college dat IJssel en Lek ieder kwartaal uitgebreide managementrapportages aan de betrokken gemeenten zal leveren met voor de bedrijfsvoering relevante financiële gegevens en sociale kengetallen.

De Blinkert
Het college verzoekt de raad een besluit te nemen over de op 17 december 2001 aangegane raam-overeenkomst met de heer R.M. Lubbers van Exploitatiemaatschappij De Blinkert B.V. inzake de aankoop van het erfpachtrecht op lokatie De Blinkert. Voor het college staat een goede zwemvoorziening in Capelle aan den IJssel voorop. Aan de raad is nu te besluiten of die wordt gerealiseerd in een situatie waarin de gemeente zich eigenaar mag noemen van het erfpachtrecht op het zwembadterrein of binnen de erfpachtovereenkomst met Exploitatiemaatschappij De Blinkert uit 1984. Om tot een goed gefundeerd raadsbesluit te komen heeft het college diverse varianten laten doorrekenen. De verplichtingen die de gemeente aan Cannons heeft voor de vestiging van een health- en fitnessclub op de Blinkert-locatie, staan los van het gevraagde raadsbesluit. Naar het oordeel van het college staan die verplichtingen een goede zwemvoorziening in Capelle aan den IJssel niet in de weg.

Preventief fouilleren in risicogebieden
Sinds begin september 2002 is het op basis van gewijzigde wetgeving mogelijk dat de burgemeester van de gemeenteraad de bevoegdheid krijgt een gebied in Capelle aan te wijzen waar het dan mogelijk wordt mensen preventief te fouilleren. Hiertoe is dan een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nodig. Het college heeft gediscussieerd over de wenselijkheid van dergelijke regelgeving voor Capelle. Na het afwegen van de voors en tegens gaat de voorkeur van het college uit naar het niet wijzigen van de APV omdat in Capelle geen risicogebieden zijn aan te wijzen. Het preventief fouilleren van personen is volgens het college een zodanig zwaar middel dat dit op dit moment niet past binnen de Capelse veiligheidssituatie. Doet zich de extreme situatie voor dat een veiligheidsrisicogebied moet worden aangewezen, dan zal de raad darvoor bijeen moeten komen om het besluit te nemen de burgemeester de bevoegdheid te geven zon gebied te kunnen aanwijzen.

Subsidieaanvraag begeleid wonen Antilliaanse/Arubaanse jongeren Binnen de gemeente Capelle aan den IJssel worden we in toenemende mate geconfronteerd met een grote groep kansarme Antilliaanse jongeren. Kansarm op het gebied van scholing, werk en wonen. Veel knelpunten (bv. geluidsoverlast) komen voort uit de woonsituatie van deze jongeren. Een woonsituatie die zich veelal kenmerkt door inwonen bij familie. Het college voert samen met de Stichting Woningpartners een actief beleid om de problemen terug te dringen. Als onderdeel van dit beleid zal het college een subsidieaanvraag indienen bij het ministerie van BZK in het kader van Stimulering Experimentele Volkshuisvesting (SEV). Met de subsidie wil het college een project financieren. Het project bestaat uit het huisvesten en begeleiden van twintig Antilliaanse jongeren uit Capelle. Zij zullen met twee of drie jongeren in een aantal woningen in Schollevaar kunnen gaan wonen. Bij het ondertekenen van het huurcontract gaat de jongere tevens de verplichting aan om aan activiteiten deel te nemen voor school en/of werk. Wanneer de subsidie aan de gemeente wordt verstrekt wordt door Woningpartners gekeken naar locaties waar het project kan worden ondergebracht.

Regiopolitie Rotterdam Rijnmond/ Korpsjaarplan 2003 en Speerpunten 2003 2006
Vooruitlopend op het beleidsplan van de Nederlandse Politie 2003-2006 heeft de Regiokorpsleiding eigen speerpunten voor deze jaren geschetst. (Aanpak van: geweld, jeugd, overlast, openbare orde, georganiseerde misdaad. Intern: effectiviteit en efficiency en uitbreiding capaciteit). Hierin zijn nauwelijks wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. Dit zal ook de basis vormen voor het korpsjaarplan 2003 van district 6, waaronder Capelle valt. Het college heeft kennis genomen van deze stukken en zal de commissie Bestuurszaken informeren.

Vrijstellingen bestemmingsplan Fascinatio
Het college zal de commissie Ruimte verzoeken in te stemmen met vrijstellingsverleningen ten behoeve van een aantal woningtypen uit bouwplannen van Eurowoningen en IJsselbouw in de wijk Fascinatio. Daarnaast heeft het college besloten om een eerder genomen besluit over een vrijstellingsverlening in te trekken ten behoeve van een verruimd besluit over hoogtematen in Fascinatio. Ook dit besluit zal voorgelegd worden aan de commissie Ruimte.

Snelheidsmeetsysteem
Het college heeft besloten het advies van de adviescommissie Verkeer en Vervoer te volgen en niet in te gaan op het aanbod van PMS B.V. om kosteloos een snelheidsmeetsysteem in de gemeente te plaatsen. Uit ervaringen elders is gebleken dat een dergelijk systeem nauwelijks invloed heeft op de rijsnelheid en daarmee op de verkeersveiligheid.